Bezoek aan de voedselbank Cura VZW in Temse

Donderdag 21 september gingen we met een afvaardiging van ATD Vlaanderen een kijkje nemen bij Cura, de voedselbank in Temse.

Vanuit ATD zouden we graag hebben dat iedereen voldoende inkomen heeft en naar de gewone supermarkt kan gaan. We weten echter dat dit niet het geval is. Daarom erkennen we dat voedselbanken en voedselbedeling noodzakelijk zijn. We willen dit echter niet zomaar aanvaarden. Voedselhulp is noodzakelijk, maar onder protest. Onder protest want iedereen zou voldoende inkomen moeten hebben om zelf in eten te voorzien en niet afhankelijk te zijn van voedsel dat hen geschonken wordt.

Toch waren we benieuwd hoe zo een voedselbank werkt. We horen regelmatig ervaringen van gebruikers, maar waren benieuwd naar de organisatie er achter.

De drijvende kracht achter Cura VZW heet Laura*. Zelf weet ze maar al te goed wat het is om in armoede te leven. Ze heeft jaren onder collectieve schuldenregeling gezeten. Ze kent de schaamte wanneer je ergens moet gaan smeken om eten of om iets extra wanneer je in armoede leeft. Dit is haar drive om, naast haar gewone job, de organisatie van de voedselbank op zich te nemen. Ze doet dit ’s avonds en in haar vrije uren. Samen met een ploeg van een 20-tal vrijwilligers zorgt ze wekelijks voor 150 rijkelijk gevulde voedselpakketten. Er worden bakken samengesteld op basis van gezinsgrootte maar ook in functie van overtuiging (halal, veggie,…). In totaal staan de 150 bakken voor 350 mensen die er gebruik van maken.

De voedingsmiddelen in de pakketten komen van verschillende winkels. Vooral de grote ketens houden hun overschotten bij voor Cura. Een aantal vrijwilligers zijn in de weer om de goederen bij de verschillende winkels te gaan ophalen. Er wordt ook voedsel uitgewisseld met andere voedselbanken. Op die manier tracht Cura om een evenwichtig pakket samen te stellen. Naast een grote bananendoos vol droge voeding, krijgt ieder gezin ook een grote bak met groenten, een aantal flessen drank (melk, limonade, cola) en daarnaast vlees, toespijs en/of diepvriesproducten zoals frietjes, kroketten,…  Indien er iets in het pakket zit dat je niet eet mag je dit steeds wisselen tegen een ander product of terug geven zodat het voor iemand anders kan dienen.

We waren verwonderd over de grootte van de pakketten en over hun inhoud. Laura vertelde dat ze door de vele stakingen bij Delhaize heel wat vlees hebben kunnen opslaan in hun diepvriezers.

Doorheen ons bezoek werden ook wij ingeschakeld om mee bakken te vullen, camionetten uit te laden,…. Wat ons opviel was dat heel wat van de vrijwilligers zelf van een vervangingsinkomen leven. Maar dat ze op vrijwillige basis en naar eigen kunnen heel hard en enthousiast werken om alle producten tijdig in de bakken te krijgen.

*Laura is een schuilnaam

Evelien Lambrecht & Wouter Cox

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina