Joseph Wresinski

Joseph Wresinski

Joseph Wresinski

Joseph Wresinski is de stichter van ATD Vierde Wereld.

De armoede uit zijn jeugd leerde Joseph Wresinski: mensen in armoede verwachten vooral dat men naar hen luistert. ´Ik ben toch ook een mens, dat men mij dan als mens behandelt!´

De ontmoeting in 1957 met gezinnen in het daklozenkamp van Noisy-le-Grand, een voorstad van Parijs, was de katalysator. Samen met hen zette hij zijn eigen ervaringen om in een maatschappelijk project en in een internationale beweging die armoede weigert te aanvaarden,  ATD Vierde Wereld.

Enkele belangrijke data uit zijn leven

1917: Geboren op 12 februari in Angers (F). Zijn vader kwam uit Polen, zijn moeder uit Spanje. Het gezin Wresinki leeft in een interneringskamp. Emigranten uit West-Polen, destijds Duits grondgebied, zijn tijdens Wereldoorlog I immers ongewenst.

1930: Hij wordt bakkersleerling. Enkele jaren later wordt hij lid van de jeugdbeweging KAJ, de katholieke arbeidersjeugd.

1956 – 1966: Hij werkt als priester-arbeider en als pastoor op het platteland.

1956: De bisschop vraagt père Joseph Wresinski om naar het daklozenkamp in Noisy-le-Grand te gaan. 252 gezinnen overleven er in de modder en de kou.

1957: Met de gezinnen van het kamp richt Wresinksi de vereniging ATD Vierde Wereld op. Hij bouwt een bibliotheek, een kleuterschool, een werkplaats, een wasserette, een schoonheidssalon,…

Vanaf 1960:  Jongeren uit verschillende landen sluiten zich bij hem aan. Hij richt het internationaal voluntariaat op.

1979: Wresinski wordt lid van de Sociaal-Economische Raad van Frankrijk. In 1987 neemt de Raad het Wresinski-rapport ´Grote armoede en sociaal-economische onzekerheid` aan.

1987: Op 17 oktober komen 100.000 mensen samen op het Plein van de Mensenrechten in Parijs voor de inhuldiging van de eerste gedenksteen in ter ere van slachtoffers van extreme armoede. In 1992 erkennen de Verenigde Naties 17 oktober als Werelddag van verzet tegen extreme armoede.

1988: Op 14 februari overlijdt Joseph Wresinski. Zijn graf bevindt zich in het internationaal centrum van ATD Vierde Wereld in Méry-sur-Oise (F), ten Noorden van Parijs.

Vandaag:  ATD Vierde Wereld brengt wereldwijd nog steeds mensen samen met de boodschap: ´Armoede is geen noodlot. Wij moeten ons verenigen om armoede uit te roeien.´ Zo´n 400 volontairs werken met gezinnen en medestanders in 30 landen wereldwijd.

Meer over Joseph Wresinski op www.joseph-wresinski.org

Je kan ook de film ‘Joseph, de rebel’ over het leven van Joseph Wresinski, bestellen in onze webshop.

Laatste nieuws

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina