‘Het voelt alsof ik de wereld aankan’

‘Het is een geweldig gevoel om in de watten gelegd te worden.’ ATD Vierde Wereld in het Verenigd Koninkrijk biedt schoonheidsbehandelingen aan tijdens hun welzijnsdagen voor volwassenen en gezinnen in armoede.

ATD Vierde Wereld UK strijdt tegen armoede via participatief onderzoek, trainingen, projecten voor gezinsondersteuning én welzijnsactiviteiten. Terwijl mensen in armoede vaak geen tijd hebben om te rusten en voor zichzelf te zorgen, hebben lichamelijke gezondheid en zelfliefde een enorme invloed op het welzijn.

Een schoonheidsspecialiste bood in de jaren ‘60 al behandelingen aan in het barakkenkamp van Noisy-le-Grand nabij Parijs. Joseph Wresinski was ervan overtuigd dat zelfzorg en schoonheid noodzakelijke onderdelen zijn van de strijd tegen armoede: “Alleen alomvattende en multidimensionele actie kan betrouwbare oplossingen bieden voor armoede. […] Herstel van zelfvertrouwen, waardigheid, waardering en trots kan een gemeenschap regenereren en openstellen voor de wereld, en mensen helpen zichzelf opnieuw op te bouwen op nieuwe fundamenten.” Joseph Wresinski in 1965, op het Nationaal Congres voor Toegepaste Esthetiek in Parijs.

Schoonheidssalon in Noisy-le-Grand tussen 1960 en 1965 © ATD Quart Monde

Bij ATD Vierde Wereld in Londen bieden welzijnsdagen een moment van ontspanning, een moment om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Ze maken ruimte voor creatieve expressie, verbinding met leeftijdsgenoten en rustmomenten. Een teamlid biedt regelmatig massage en verwennerij aan tijdens deze dagen.

“Nadat ik in de watten ben gelegd, voel ik me alsof ik de wereld aankan.” Patricia, militante van ATD Vierde Wereld

De eerste paar keer waren de deelnemers wat verlegen, maar nu willen ze allemaal de ‘magie’ ervaren. Het geïmproviseerde schoonheidssalon draait de hele dag. Of het nu is ‘om me te ontspannen na alles wat ik dit jaar heb meegemaakt’ of ‘om iets te proberen wat ik normaal niet doe’, iedereen is welkom in de stoel. De reacties zijn unaniem positief:

“Het voelt heel goed en het maakt een verschil.”

Lareine, militante, zegt: “Ik voelde me op mijn gemak, ik voelde me rustig, ik voelde me ontspannen. Het is belangrijk dat er ook voor ons gezorgd wordt.”

Herwerking van het artikel verschenen op de website van ATD Fourth World UK

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina