Professor Krumer-Nevo over haar band met ATD Vierde Wereld

De Israëlische Michal Krumer-Nevo is professor sociaal werk en zet met haar armoedebewust paradigma studenten aan om partners te worden van mensen in armoede. Krumer-Nevo vermeldt  ATD Vierde Wereld in haar artikels en in haar laatste boek “Radical Hope”. Wij vroegen naar haar band met ATD Vierde Wereld.

“Mijn mentor en begeleider voor mijn masterthesis en mijn doctoraat was professor Jona Rosenfeld, die connecties heeft met ATD. In de jaren 90 bezocht ik, in het kader van mijn onderzoek, het internationaal centrum van ATD in Méry-sur-Oise. Ik ontmoette daar verschillende medewerkers en ik was erg onder de indruk van wat ze mij vertelden.

Ik zag één van hen, Bruno Tardieu, terug in Jeruzalem. Ik gaf hem een rondleiding in een arme wijk waar kinderen voetbal aan het spelen waren op straat. Hij klapte in zijn handen en de kinderen keken op want ze begrepen dat hij klapte omdat iemand een goal maakte. De heel natuurlijke manier waarop hij reageerde op de kinderen raakte me. Het was niet zijn bedoeling om hen te leren kennen want hij kwam maar 1 dag op bezoek, maar hij toonde me hoe je verbinding kan maken met mensen door op het juiste moment appreciatie te tonen. Zo leerde ik hoe ATD denkt over relaties.

Bruno vertelde me tijdens onze stadswandeling ook over de straatbibliotheek. Hij toonde mij een stoep en zij dat dit een goede plek zou zijn om een straatbibliotheek te doen. En ik vroeg waarom want ik kon me niet goed inbeelden wat deze stoep zo speciaal maakte. Hij zei dat op deze plek de mama’s hun kinderen vanaf het balkon of raam konden zien en in het oog houden. Dit was een andere belangrijke les voor mij: hoe betrekken en steunen we de zorg van de ouders die zo waardevol is? Ook al werken we niet rechtstreeks met hen.

Ik schreef over deze wandeling met Bruno een bijdrage in een introductie van een Hebreeuws boek uit 2006. Dit was het eerste boek in Israël met levensverhalen van vrouwen in armoede en het kreeg veel aandacht in de academische wereld en het publieke debat. Ik schreef er ook een Engelstalig artikel over dat gepubliceerd werd in een academisch blad.

Ik vermeld ATD vaak in mijn artikels. Ik leerde onder meer van ATD dat je armoede moet begrijpen als een schending van de mensenrechten op het structurele maar ook op het interpersoonlijke niveau bij de dagdagelijkse interacties tussen mensen. Dat we beide niveaus moeten aanpakken om armoede te bestrijden werd heel belangrijk in mijn denken. Ik zag hoe medewerkers van ATD mensen in armoede heel serieus namen en leerde deze gedachten om te zetten in de praktijk met het armoedebewust paradigma.”

In april 2023 gaf Krumer-Nevo een lezing aan de Universiteit van Antwerpen.

Naar aanleiding van deze lezing schreven we een artikel hierover in het Vierde Wereldblad.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina