Kerstboodschap 2020

De Kerstboodschap van 2020 sturen wij u in een moeilijke context. De Covid-19-crisis en de daarbij horende maatregelen zijn een grote uitdaging.

ATD Vierde Wereld stond gedurende de hele crisis aan de kant van mensen in armoede en zette samen met hen de strijd voor waardigheid verder. U vindt in deze brief een beschrijving van onze acties om deze moeilijke tijden zo goed mogelijk door te komen. Met uw hulp kunnen we verder strijden voor een wereld zonder armoede.

Samen met de armsten engageren we ons om armoede uit te roeien!

Volksuniversiteit van de Vierde Wereld rond digitalisering

De digitale kloof is sinds het begin van de coronacrisis sterk onder de aandacht gebracht. Op 3 oktober organiseerden we een volksuniversiteit: mensen in armoede en medestanders kwamen samen om te praten over digitalisering. Mensen die geen smartphone hebben of er moeilijk mee kunnen werken of geen internet hebben, voelen zich nu nog meer uitgesloten. Na de volksuniversiteit volgde een workshop: hoe installeer je Zoom? Hoe werk je met Facebook? En hoe zoek je betrouwbare informatie op in een zoekmachine?

Internet als basisrecht

Twee ervaringsdeskundigen namen deel aan een online denkgroep rond digitalisering binnen justitie, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting. We stuurden ook een brief naar de minister van Financiën om de digitale kloof onder de aandacht te brengen. Nu veel diensten online gaan, voelen mensen in armoede zich aan de kant gezet; toegang tot het internet zou een basisrecht moeten zijn. De digitalisering van de maatschappij is maar voordelig als iedereen ervan kan genieten.

Lokale aanwezigheid

De eenzaamheid van de meest geïsoleerde mensen is nog toegenomen sinds februari. Daarom startten we met stoepbezoeken en wandelingen om dicht bij hen te blijven en toch de nodige gezondheidsmaatregelen te respecteren. Ook blijven we in contact via internet en telefoon: voor hulp, steun of gewoon om te praten. Wat we hoorden:

Ik loop de muren op. Ik ben bang om buiten te komen, om de coronamaatregelen te overtreden.’

Het doet deugd om een mens in levenden lijve te zien.’

Ik wil graag contact houden met mensen, maar na 19 uur heb ik geen elektriciteit in huis.’

Ik ben dringend op zoek naar een nieuwe woning, maar mag er geen bezoeken’

Bedankt dat u ons steunt om aanwezig te zijn bij mensen die het meest uitgesloten zijn en hen bij te staan in hun strijd voor waardigheid. Om uw steun te tonen, kan u uw gift online overmaken. Beter nog: u kan ervoor kiezen ons op lange termijn te steunen met een doorlopende opdracht. In dit geval bedankt om het onderstaande formulier in te vullen.

De gift die we van u vragen, is niet alleen nuttig, ze is zelfs onmisbaar voor ons.

Steun onze acties hier: https://atd-vierdewereld.be/schenken/doe-een-gift/

Samen kunnen we het verschil maken!

Het nationaal team,

Brendan, Carine, Georges en Marijke

 

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina