De leentuin groeit

Ecologie en duurzaamheid, het zijn niet die problemen waar van je wakker ligt als je moeilijk de eindjes aan elkaar kunt knopen. En toch vragen mensen in armoede zich af wat zij kunnen doen.

Samen de wereld sparen

In Willebroek kwam de ATD Vierde Wereldgroep in 2013 samen om een Volksuniversiteit voor te bereiden met als thema ‘Samen de wereld sparen’. Deze vraag bleef hangen: ‘Wat kunnen wij doen?’ Zo werden de kiemen gezaaid voor het project ‘Leentuinen’.

De tuin van Maria

Maria verhuist naar een nieuwe sociale woning met een tuin, maar ze kan het tuinwerk fysiek niet meer aan. Jan zou graag groenten kweken, maar hij heeft geen tuin. Enkele andere mensen zijn al even enthousiast en samen gaan ze de tuin van Maria bewerken. In een buurthuis volgen ze een opleiding van Velt over samen tuinieren en daar krijgen ze plantjes. De compostmeesters van Willebroek geven tips en zorgen voor de compost. De eerste patatjes worden geplant en er wordt gezaaid: staakbonen, groene selder, peterselie, spruitkool, radijsjes, veldsla, uien, spinazie en nog veel meer. Maar er is ook materiaal nodig zoals een schop, een hark, een gieter, stokken voor tomatenplanten en er wordt al gedacht aan het zaaimateriaal voor het volgende jaar. Dan komt het heuglijke nieuws: Welzijnszorg keurt het ingediende project goed en verleent financiële steun.

Een tweede tuin

Een tweede tuin wordt opgestart en om de kans te vergroten dat tuinen en tuiniers elkaar vinden gaan de ‘nieuwe tuiniers’ samenzitten met mensen van de gemeente, de bib en de sociale huisvestingsmaatschappij om een databank uit te bouwen.

Transitie-beweging

Met de leentuinen heeft de ATD Vierde Wereldgroep van Willebroek nu ook een praktisch luik opgezet. Zelf tuinieren, samen met anderen, helpt opnieuw in contact te komen met (vergeten) groenten en gezonde voeding. Het zorgt voor sociale cohesie en gezellig samenzijn. Het is deelnemen aan een transitie-beweging die streeft naar een veerkrachtige samenleving. Samen verhogen deze mensen hun zelfredzaamheid en geven ze aan dat ook zij het belangrijk vinden na te denken over de toekomst van de aarde.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina