ATD Vierde Wereld mobiliseert voor de Europese verkiezingen

Van 6 tot 9 juni 2024 vinden de Europese verkiezingen plaats en kiezen de inwoners van de Europese Unie afgevaardigden om hen te vertegenwoordigen in het Europees Parlement. ATD Vierde Wereld komt in actie!

Heb je uitleg nodig over de Europese instellingen en de rol van de Europese verkiezingen? We hebben een artikel over het onderwerp gemaakt.

ATD Vierde Wereld is aanwezig bij de instellingen van de Europese Unie om een pleidooi te voeren dat gebaseerd is op de kennis van mensen in armoedesituaties. Het doel is om het beleid van de Europese Unie te beïnvloeden, zodat de realiteit van mensen in armoede erkend wordt. Het team van de Europese delegatie, in samenwerking met nationale teams, verzamelt getuigenissen en acties die de lokale realiteit van armoede weerspiegelen.

 

Voor de Europese verkiezingen stellen we een manifest voor met 6 belangrijke voorstellen:

 • Zorgen voor de participatie van mensen die in armoede leven
 • Rekening houden met de multidimensionaliteit van armoede in al het beleid
 • Erkenning van het bestaan van sociaaleconomische discriminatie in de Europese wetgeving
 • Klimaatactie moet armoede helpen uitbannen
 • Het recht op een legaal bestaan garanderen voor alle mensen die in de EU wonen
 • Een richtlijn over minimuminkomen implementeren

WAAROM IS HET BELANGRIJK DAT ATD VIERDE WERELD AANWEZIG IS BIJ DE EUROPESE INSTELLINGEN?

De Europese Unie heeft een grote invloed op het dagelijks leven van de mensen. Ze speelt steeds een belangrijkere rol in sociale kwesties en heeft een groeiende invloed op de lidstaten. En hoewel de Europese Unie een van de welvarendste continenten ter wereld is, blijft armoede nog steeds aanwezig in de EU. In 2022 zullen 95,3 miljoen mensen in de Europese Unie het risico lopen op sociale uitsluiting of armoede – dat is 1 op de 5! Bovendien komen door de bezuinigingsmaatregelen op het niveau van de EU en de lidstaten steeds meer mensen in moeilijke situaties terecht.

In de strijd tegen armoede heeft de Europese Unie zich geëngageerd om het aantal mensen dat het risico loopt op armoede of sociale uitsluiting met 15 miljoen te verminderen tegen 2030 (waaronder 5 miljoen kinderen)1 . Voor ATD Vierde Wereld is deze doelstelling niet alleen verre van haalbaar, maar laat het ook 80 miljoen mensen in de kou staan.

Voor deze Europese verkiezingen willen we ons document met onze aanbevelingen verspreiden om zoveel mogelijk parlementsleden bewust te maken van armoede, zodat deze kwestie een Europese prioriteit wordt.

Bovendien hebben Europese jongeren ook een manifest opgesteld, wat nog meer gewicht geeft aan onze inspanningen om deze problematiek onder de aandacht te brengen.

 

1 De fracties bestaan uit leden van verschillende landen en verschillende politieke partijen. Ze zijn niet georganiseerd op basis van nationaliteit, maar op basis van hun politieke affiniteiten. Er zijn momenteel 7 fracties in het Europees Parlement: Fractie van de Europese Volkspartij (Christendemocraten), Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten, Renew Europe Group, Fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie, Fractie Europese Conservatieven en Hervormers, Fractie Identiteit en Democratie, Fractie Links in het Europees Parlement – GUE/NGL.

0
  0
  Je winkelmand
  Your cart is emptyNaar vorige pagina