We hebben misschien opnieuw begeesteraars nodig

Jongeren schrijven een verjaardagsbrief aan de 100-jarige Joseph Wresinski

Djynamo, de jongerenbeweging van ATD Vierde Wereld, verenigt jongeren uit heel Vlaanderen. In maart 2017 gingen ze samen op weg met theatermaker Thomas Janssens (o.a. van theatergezelschap Maelstrom) en sindsdien kwamen ze maandelijks samen. Vanuit hun verhalen en ervaringen, hun vragen en creatieve ideeën, schreven ze een verjaardagsbrief aan de 100-jarige Joseph Wresinski, oprichter van de internationale beweging ATD Vierde Wereld. Op 17 oktober 2017, op de nationale viering van de Werelddag van verzet tegen extreme armoede in Brussel, lazen de jongeren deze brief met veel overtuiging voor.

Enkele gedachten uit deze boeiende brief:

Beste Père Joseph,
ATD Vierde Wereld bestaat nu 60 jaar. Mocht u nog geleefd hebben, u was nu 100 jaar. Al een kleine 30 jaar zetten wij de strijd zonder u voort. (…) U bent een symbool voor veel mensen. U hebt individuen bij elkaar gebracht en zette hen in beweging. (…) Hoe zet je vandaag mensen in beweging? Dat is de vraag waar u ons mee op pad heeft gestuurd, toch? Wij geloven door naar buiten te komen. Door mensen echt te leren kennen. Door complimenten te geven. Door bij jezelf te beginnen en dat uit te stralen naar anderen.

We hebben misschien opnieuw begeesteraars nodig? Voortrekkers die zich onvoorwaardelijk inzetten voor de kwetsbaren onder ons. We zijn nog niet veel mensen tegengekomen die dat konden. Glenn had een mooi voorbeeld: zijn leerkracht/opvoeder op internaat. Die had hem het penseel gegeven en aan het schilderen gezet. En toen hij de school verliet kreeg hij de wijze raad: zet uw idee verder! Misschien moeten we zelf proberen iemands begeesteraar te zijn?!

Verzet is een mooi woord. (…) Het draagt de betekenis van verandering in zich: iets verzetten – iets omzetten, iets veranderen van plaats. Ik denk dat we nooit dezelfde fout mogen maken als zij die ons klein houden: wanneer we spreken over verzet, mogen we nooit ‘tegen’ iets denken. We strijden VOOR iets. (…) We dromen vaak van ludieke acties. Onmogelijke ingrepen in de dagelijkse dingen om ons heen. Om de mensen wakker te schudden, een hart onder de riem te steken, oogkleppen af te nemen.

Beste Père Joseph, we zijn u niet vergeten. Jonge generaties blijven uw strijd verder voeren.
Oh ja en by the way: ne gelukkige, eh!

De volledige brief vind je hier

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina