Waardig wonen, van Leuven tot in Tanzania

Een eerste activiteit

Op maandag 10 oktober was het zover. ATD Vierde Wereld Leuven organiseerde zijn eerste activiteit: een dialoogavond met als thema “Waardig wonen, van Leuven tot in Tanzania”. Deze dialoogavond betekende de aftrap van een reeks activiteiten in Leuven georganiseerd naar aanleiding van 17 oktober. Ongeveer 50 mensen tekenden present in het Wereldcafé in Leuven. De avond startte gemoedelijk met een streepje muziek van de Leuvens-Oostende groep Isadore. De tweekoppige akoestische band bracht enkele eigen, meerstemmige nummers en een aantal covers.
 

Strootjes in het Zand

Nadien las iemand uit het publiek een fragment voor uit het boek “Strootjes in het Zand”. In het eerste fragment ontmoet Niek Tall, een jongeman die in een hutje leeft langs de weg. Niek merkt op dat Tall, ondanks zijn moeilijk situatie, erin geslaagd is een klein moestuintje aan te leggen. Tall bewatert zijn groentjes met afvalwater van een nabijgelegen hotel. Aan het publiek werd gevraagd wat er hen raakte in het fragment. Er kwam onder meer naar voor dat mensen in armoede enorm vindingrijk kunnen zijn. Zowel Niek als onze tweede gast Rudy, ervaringsdeskundige bij het Woonanker* in Leuven, pikten in op wat het publiek zei. Daarna werd een tweede fragment voorgelezen. In dit fragment wordt de markt in Dar Es Salaam heraangelegd, maar er wordt geen rekening gehouden met de mening van de marktkramers. Dit is een voorbeeld van de opwaardering van een wijk door het bestuur, waarbij de oorspronkelijke bewoners geen inspraak hebben. Deze situatie was voor het Leuvense publiek heel herkenbaar.
 

 

 

Wonen in Leuven is niet betaalbaar

Iedereen was het erover eens dat wonen in Leuven niet betaalbaar is. Met één loontje is het bijna onmogelijk om een geschikte woning te vinden. Maar je voelde bij het publiek de wil om hier iets aan te doen. De weg is nog lang, er moet nog veel gebeuren, maar iedereen was ervan overtuigd dat we door samenwerking dingen kunnen veranderen, zowel van onderuit als in het beleid.
 

Interesse in de medestandersgroep Leuven?

De medestandersgroep in Leuven komt 1 keer per maand samen. Heb je zin om mee te doen? Of wil je eerst wat meer informatie? Neem dan contact op met Evelien via contact@atd-vierdewereld.be
 
* Het Woonanker is een onderdeel van het CAW en helpt mensen die steun nodig hebben bij het zoeken naar een huurwoning, zoals het leren zoeken op internet, het leren bellen met een eigenaar,…

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina