Volwaardige rechten voor alle mensen

Portret van Joseph Wresinski, 1991 © Mireille De Wilde / ATD Quart Monde / CJW-AR0200601002-3

 

Het doel van mensenrechten is menswaardigheid.

Als we deze rechten toepassen, zullen we als mensen leven in vrijheid, gerechtigheid en vrede.

Het zijn al deze rechten die menswaardigheid waarborgen. Daarom kunnen we niet anders dan deze rechten in hun geheel te verdedigen. Het gaat niet alleen om burgerlijke en politieke rechten, maar evenzeer om economische en sociale rechten.

De Verklaring van de Rechten van de Mens van 1948 beschouwt ze bovendien als een ondeelbaar geheel.

Mensen in extreme armoede leren ons dit zelf.  Als men mensen in armoede de vrijheid geeft om hun leven te organiseren, maar zonder onderwijs, werk, cultuur en spiritualiteit aan te reiken, dan maakt men een dubbele fout. Aan de ene kant worden ze vernederd omdat die vrijheid alleen maar theoretisch is. Ze hebben geen mogelijkheid om die vrijheid te benutten. Aan de andere kant worden ze afhankelijk gemaakt van de willekeur van administraties en besturen. Dit is het tegenovergestelde van vrijheid.

Het gaat hier niet om een nalatigheid. Het is veel erger, want er wordt ongelijkheid en onrechtvaardigheid gecreëerd. Dit is in strijd met de vrede en met de principes die we verdedigen. Het geven van vrijheid zonder de andere rechten bevordert niet de menselijke waardigheid, integendeel zelfs..

Gezinnen in extreme armoede klagen nooit dat ze niet krijgen wat anderen krijgen. Ze klagen over het feit dat het lijkt alsof ze die algemene rechten niet waard zijn.

De gedeeltelijke toekenning van rechten zorgt voor meer vernedering en afhankelijkheid bij mensen in armoede. Om deze reden strijdt de Beweging ATD Vierde Wereld ervoor dat alle rechten, zonder er één van weg te laten, toegekend worden aan alle mensen en in het bijzonder aan de armsten onder hen.

Editoriaal van Joseph Wresinski, gepubliceerd in nr. 49 van het blad ATD Vierde Wereld Zwitserland (februari 1982)

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina