Startdag (12 september 2020)

Naar jaarlijkse gewoonte was er ook dit jaar een nationale startdag, zij het een speciale want we kwamen virtueel samen. De dag begon met een gezamenlijk moment waar het laatste ATD nieuws overlopen werd. Daarna werd er in kleinere groepen rond verschillende thema’s gewerkt.

Een verslag door medestanders Jo en Bea (ATD Vierde Wereld Brugge):

Elk jaar kijken we na een deugddoende vakantie uit naar de startdag van ATD. Tof om mekaar terug te zien, de ATD familie van Vlaanderen, Wallonië en Brussel, samen in het Vierde Wereldhuis.

Dit jaar was het wat anders. Volledig Coronaproof, elk vanuit onze eigen bubbel ergens te velde. Wij, Jo en Bea vanuit Brugge, vanuit ons eigen huis. En jawel vanuit onze eigen living, een Zoom Meeting.

Toch wel vreemd, waar je anders al vroeg uit de veren was om naar Brussel te sporen, nu eenvoudig een klik op de link die Marijke ons doorstuurde en daar verschenen de schermpjes. Even zwaaien naar de vele bekende gezichten en we konden ons opmaken voor het nieuws vanuit de Beweging.

Het werd overal stil toen we de namen en de foto’s van de overledenen van de groepen in de voorbije tijd zagen. Gezichten die we niet meer zullen zien op onze bijeenkomsten en die we wel in ons hart blijven dragen. Moedige mensen die zich jaren lang inzetten voor meer rechtvaardigheid.

Men bracht verslag uit over de ontmoeting met Koningin Mathilde, met minister Beke en over de programmatie.

Het doet deugd te zien dat de Beweging niet stil stond maar zich hard bleef inzetten om overal de strijd tegen uitsluiting verder te zetten!

In de voormiddag kozen wij voor ‘actie ander land’ . Thibault Dauchet vertelde ons over de situatie in Madrid. Hoe Quarto Mundo in Spanje ontstaan is en hoe in Madrid heel veel families geïsoleerd zijn waardoor actie ondernemen soms heel moeilijk kan zijn. Acties die ondernomen worden zijn: volksuniversiteit, tapori voor de kinderen en jongerenwerkingen. Er zijn heel veel achtergestelde wijken in Madrid. Het grote probleem blijft daar ook de huisvesting en de werkloosheid bij de jongeren vooral. Ook het probleem van de bezetting van huizen, kraakwoningen kwam uitgebreid aan bod. Een leefloon bedraagt daar amper 500 euro voor een gezin en 400 euro voor een alleenstaande. Maar de nutsvoorzieningen en de huren zijn daar ook heel hoog dus de problemen voor deze mensen zijn enorm groot. Opvallend vond ik de grote solidariteit onder de mensen zelf. Een waarnemer van de VN die kwam om een soort rapport op te maken zei: “Het systeem is gemaakt om mensen uit te sluiten”. Het gevolg is dat de mensen niet veel verwachten van de politiek maar het volk redt het volk. We luisterden met verontwaardiging naar dit verslag en hoe de politiek de mensen in de steek laat.

Het deed deugd om Thibault terug te zien. We kennen hem van zijn verblijf als permanente werker in Brussel en zien dat het hem en Elza en de kinderen goed gaat. We voelen ons verbonden met hen die waar ook ter wereld het gedachtegoed van onze Beweging verder uitdragen.

Na een middagpauze waar we toch wel het gezamenlijk eten en ontmoeting misten volgden wij de workshop: ‘heropstart na de corona crisis’.

We zagen gezichten van Molenbeek, Ronse, Brussel, Marianne de Laat en Georges. De vraag was: Wat na Corona? En we stelden : ‘We kunnen niet voortdoen zoals voorheen!’

Het werd een moeilijke oefening maar wat ons opviel was de strijdbaarheid van de militanten. Er werd gesproken over: nieuwe gewoontes, werk en lasten herverdelen ( Solidarité = fiscalité) , sociale bijdrage verlagen, mensenrechten vooral. Ook over het verlies van vrijheid, van tijd, over het omgaan met de coronaverplichtingen. Het gesprek werd in goede banen geleid door Georges en gelukkig konden we ook rekenen op goede tolken waarvoor dank.

Nog even samen zingen met de volledige groep. Hoe dat klonk! Hartverwarmend.

Een andere maar geslaagde startdag.

 

Bea en Jo

 

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina