Records – het verhaal van Pascale

Records

Deze zomer brak de loden zon alle warmterecords. Om me tegen de hitte te beschermen, bracht ik de dagen vooral in het donker door. Leuk is anders, maar de neergelaten rolluiken bezorgden mij toch enig comfort. Ik smolt niet weg en ik hoefde niet zoals Pascale een Facebookpost te plaatsen om te melden dat ik mij een ongeluk zweette. Bij haar klom het kwik binnenshuis naar ongekende hoogtes. In veel huizen was het ondraaglijk warm. Vrienden van mij namen hun voorzorgen en lieten airco plaatsen bij hun verbouwing.  Bij hen was het aangenaam fris. De zonnepanelen op het dak leverden gratis de extra energie.  Misschien gaan wij bij een volgende hittegolf ook overstag?  Onze zonnepanelen, die vanaf de herfst ons dak zullen sieren, zullen de meerkosten aan energie dragen.

Afgelopen zomer sneuvelden nog andere records. Gas kostte net geen 10 keer zoveel als een jaar geleden! De prijs van de elektriciteit steeg minder spectaculair, maar ze is toch ook bijna onbetaalbaar geworden. Bijna, zei ik?! Al jaren hoor ik dat mensen in de winter tv kijken onder een dik deken. ’s Winters is het bij hen iedere dag dikke truiendag. De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat een klein inkomen niet langer meer staat voor financiële krapte, maar voor een bodemloze put aan energieschulden.

Ik vrees dat er nog andere records zullen gebroken worden: die van de ongelijkheid. Mensen die ’s zomers stikken van de warmte thuis en ’s winters verkleumen van de kou. Energie is voor hen al lang een luxe. Anderen kunnen tijdens snikhete dagen het hoofd koel houden dankzij hun zwembad in de tuin en  de airco die draait op de gratis energie die de zonnepanelen leveren.

Marijke Decuypere

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina