Recht op vakantie is recht op mens zijn

Een 15-tal medestanders van ATD Vierde Wereld-Kust en andere geïnteresseerden tekenden present op de open leesavond. Samen lazen we  de tekst:

‘Ouders kunnen weer zeggen dat ze van hun kinderen houden’

uit de brochure:’ Recht op vakantie is recht op mens zijn'(*)

Enkele gedachten en reacties die deze tekst losmaakte bij de deelnemers:

 • Als men alle dagen moet overleven, is er vaak geen energie meer over om te tonen dat dat men de kinderen graag ziet. Een vakantie kan dat goed maken.
 • “t zijn goei dagen”zei ons vader steevast over alle vakanties met ons gezin ook al hadden we autopech.
 • Toen er een aantal vakantiecentra aan de Kust omgevormd werden tot asielcentra , hoorde ik vele ‘gewone mensen’ zeggen: “Ze gaan toch ons vakantie niet afpakken zeker.”
 • Mensen met de grootste zorgen hebben de grootste nood om eruit te zijn en meestal kunnen zij het niet.
 • Vroeger konden vele mensen niet op vakantie. Vakantie was genieten van gewone dingen: het strand, een ijsje en dat was oké. Nu voelt men zich een uitzondering, de behoefte om op reis te gaan  is groter.
 • Met het dagcentrum organiseren we ieder jaar een gezinsvakantie. Het was éénmalig bedoeld maar de gezinnen vragen er naar, zij hebben er nood aan.
 • Ik denk aan iemand die me zei: “ik zie de overbuur zijn dakkoffer op zijn auto zetten; het is hem gegund maar ik ben triest; ik werk ook maar kan niet op vakantie, mijn inkomen is net voldoende om al mijn facturen en huur te betalen. Met mijn vakantiegeld koop ik  schoenen voor de kinderen of doe ik een achterstallige betaling.
 • In het OCMW bekijk ik de mogelijkheid om de kinderen op vakantie te laten gaan. Deze leesavond leert me dat ik meer aan de ouders moet denken of aan het hele gezin samen. Vakantie is ont-spannen, en ouders kunnen daardoor meer ‘ ouder zijn’. Iedereen wint erbij!

De tekst maakte ons bewust van de kloof die er is tussen enerzijds: hoeveel positiefs een vakantie met zich meebrengt. En anderzijds : vele mensen kunnen zich dit niet permitteren ook al bestaan er sociale kortingen, of komen er niet toe omwille van de vele zorgen.

Met ATD Vierde Wereld willen we ons blijven inzetten opdat iedere mens, ieder gezin ten volle mens kan zijn en ook vakantie kan nemen.

Een blik op de leesavond:

Na een grondige lezing van de tekst, delen we wat ons treft en welke gedachten of vragen de tekst oproept

(*) Tekst  uit de brochure ‘ Vierde Wereld Visie 3: recht op vakantie is recht op menszijn’ ( p 46-p48) ,Claude en M -Claire Mormont

B.V.

0
  0
  Je winkelmand
  Your cart is emptyNaar vorige pagina