Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger
Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger
“Ze zouden beter gaan werken, dan geraken ze uit de miserie.”
“Ze hebben geen geld, maar toch een dure smartphone.”
Deze 2 uitspraken horen we vaak. Is het zo dat je door te werken niet arm meer bent? Is er werk voor iedereen? Waarom is het belangrijk om een smartphone te bezitten als je in armoede leeft?
Vaak krijgen mensen de schuld van hun eigen armoedesituatie. Ze zouden gewoon beter hun best moeten doen want “wie wil werken, vindt werk”. Maar is dit wel zo? Vooroordelen en foute veralgemeningen zijn van alle tijden, waaronder ook vooroordelen over mensen in armoede.
ATD Vierde Wereld Vlaanderen startte in 2016 de campagne ‘Waarheid of Fabel?’. Waarheid of Fabel wil vooroordelen over armoede ontkrachten. Via de methode Kruising van Kennis werken mensen in armoede samen met academici, journalisten en mensen in het sociale werkveld. We baseren ons op onderzoek van specialisten en op cijfers van de Vlaamse of Federale Overheid. Maar cijfers, hoe confronterend ook, zijn niet voldoende. Daarom wordt de ervaringskennis van mensen in armoede binnengebracht.
Boek: Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger werd in september 2019 uitgegeven door EPO. In het boek vind je verhalen die de realiteit van mensen in armoede beschrijft.
Website: Op 17 oktober 2019 werd de website www.aandeonderkant.be gelanceerd. Hierop staan een 50tal vooroordelen over mensen in armoede: bijdragen van experten ontkrachten of nuanceren deze vooroordelen.
Podcasts: In 2021 maakten we podcasts om ons boek en onze website opnieuw onder de aandacht te brengen. In deze audiofragmenten vertellen vier vrouwen hoe het is om in armoede te leven of ermee te maken te krijgen. We willen dat luisteraars de levende verhalen ontdekken die achter de armoedecijfers schuil gaan. Beluister ze via deze link!
“Het is een uitnodiging om even in de schoenen van mensen in armoede te staan.”
Een introductie:
‘Belgische armoede moeilijk in te dijken.’ ‘680.000 Vlamingen onder armoededrempel.’ ‘Eén Vlaming op de vijf kan zich geen weekje vakantie veroorloven.’ Zulke krantentitels lees je met de regelmaat van de klok. Maar cijfers en statistieken zijn leeg en droog. Alsof de mens eruit verdwenen is. In Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger, opgetekend door ATD Vierde Wereld-medewerkers Marijke Decuypere en Guy Malfait, lees je de levende verhalen van wie de realiteit achter de cijfers meemaakt. Over Kevin, die op school de foto’s van zijn bezoek aan de Kalmthoutse Heide toont en zegt dat hij op safari naar Kenia is geweest. Over Elsa, moeder van drie, die van de VDAB te horen krijgt: wij gaan u activeren. Maar ook over congé in Frankrijk, over voor het eerst in uw leven naar de opera gaan, en ook wel over Lucy die ondanks haar eigen miserie Emiel aan een referentieadres helpt en zelfs nog geld voor een straatbibliotheek weet in te zamelen.
Bestel ons boek Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger
Je kan ons boek bestellen via onze webshop of per mail:
Stuur een mailtje naar boekhandel@atd-vierdewereld.be met de vermelding dat je het boek wilt bestellen (en hoeveel je er wilt bestellen). Een boek kost EUR 19, 90 en de verzendkosten zijn EUR 3,00. Schrijf het bedrag over op het rekeningnummer van ATD Vierde Wereld België vzw: IBAN BE89 0000 7453 3685 (BIC : BPOTBEB1) met vermelding “Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger”. Eens we je overschrijving hebben ontvangen sturen we het boek naar je op!
Geïnteresseerd in een vorming over vooroordelen en mensen in armoede voor je bedrijf, organisatie of school? Neem contact op met contact@atd-vierdewereld.be en we bespreken samen de beste formule.
Laatste nieuws
‘Van vooroordelen over armoede naar beleid’ – 6 april 2024
Afgelopen zaterdag 6 april vond een inspirerende bijeenkomst plaats in het House of Compassion, waar Marijke Decuypere en Joanna Jankowska (…) Meer weten
Online evenement: Op safari in de Kalmthoutse Heide (29 september om 19 uur)
Op Safari in de Kalmthoutse Heide – in gesprek met auteur ‘Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger’ & (…) Meer weten
Medestanders ontkrachten vooroordelen
Een lockdown is niet voor iedereen even gemakkelijk. Hele dagen binnen blijven is moeilijker als je klein woont, diensten die (…) Meer weten