Nationale Volksuniversiteit op 25 juni

Vorige maand kwamen we in Gent samen en hadden we het over de invloed van drugs. Een moeilijk en gevoelig onderwerp om te bespreken. Toch werden er heel wat ervaringen en bekommernissen gedeeld. Heel wat mensen gaven aan dat drugs bijna een onderdeel van het dagelijkse leven geworden is. Jongeren komen vaak in aanraking met drugs. Ook in de buurten waar mensen leven is er een grote invloed van drugs. Heel wat mensen voelen zich onveilig door de overlast die hiermee gepaard gaat. Het gebruik van drugs kan ook een zeer negatieve invloed hebben op mensen en gezinnen. Iedereen was het over eens dat kinderen in veiligheid moeten opgroeien. Wanneer de ouders verslaafd zijn moet er gereageerd worden. Ondersteuning en hulp geven lijkt ons beter dan straffen of kinderen uit huis plaatsen.

De volksuniversiteit van juni is een nationale volksuniversiteit. Dit wil zeggen dat we niet alleen met de Vlaamse groepen samen komen. Ook de Franstalige ATD-groepen zullen aanwezig zijn. Een gedeelte van de volksuniversiteit zullen we samen nadenken. In de namiddag is er een leuk, ontspannend programma voorzien voor iedereen.

In aanloop naar de nationale volksuniversiteit kreeg ATD Vierde Wereld de vraag van RVA (rijksdienst voor arbeidsbemiddeling) om in gesprek te gaan. Ze wilden weten waarom mensen in armoede weinig beroep doen op de diensten van RVA. Omdat niet iedereen even vertrouwd is met de werking van de RVA, bekijken we dit onderwerp wat breder. We gaan het wat algemener hebben over het niet gebruik maken van diensten, zaken of uitkeringen waar je recht op hebt. Tussen een bepaald recht en de persoon die het wil opnemen staat ook meestal een dienst. We hebben het afgelopen jaar reeds verschillende keren over dienstverlening gesproken. Ongetwijfeld zal dienstverlening ook nu terug aangehaald worden in ervaringen die jullie delen. Er valt dan ook heel veel over te vertellen. Toch willen we tijdens de komende volksuniversiteit vooral zoeken naar redenen waarom mensen zaken waar ze recht op hebben niet of slechts voor een stukje opnemen.

De Volksuniversiteit is op uitnodiging.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina