Mensen in armoede genieten van en dragen bij aan Theater aan Zee

Cultuur is geen luxe!
In het Algemeen Verslag over de Armoede van 1994 , het eerste rapport over de armoede in België waarin mensen in armoede zelf hun stem konden laten horen, getuigt iemand in armoede: ‘ men crepeert van eenzaamheid en verveling vooraleer te creperen van de honger’. Na al die jaren horen we doorheen de actuele getuigenissen van mensen in armoede nog steeds de wens en noodzaak om te kunnen deelnemen aan al het moois dat de maatschappij te bieden heeft.
De Beweging ATD Vierde Wereld heeft van bij haar ontstaan geïnvesteerd in straatbibliotheken, creatieve ateliers en culturele activiteiten.  Cultuur is immers een grondrecht.
Daarom ijveren we als ATD Vierde Wereld voor de toegankelijkheid van cultuur voor iedereen en het neerhalen van drempels.
En dit gaat niet alleen over het financiële aspect maar bijvoorbeeld ook over aangesproken worden,  niet alleen staan, zich veilig voelen in een soms onbekende omgeving.
Doorheen de vele contacten met mensen en in armoede weten we tevens hoe graag zij willen bijdragen aan…, iets betekenen, dienstbaar zijn, hun talenten mogen inzetten.
Daarom maken we de keuze om voor TAZ mee te werken in duo: een medestander samen met iemand in armoede.
Medestander Guido vertelt:
In duo aan de slag op Theater aan Zee
Opnieuw kregen we de kans in duo als medewerkers aan de slag te gaan op TAZ. We kregen de opdracht mee te werken aan Quartiers d’O op het Cardijnplein, 3 dagen feest in de ‘Nieuwe Stad. Het had heel wat voeten in de aarde om iedereen te pakken te krijgen en we hadden jammer genoeg af te rekenen met 2 afzeggingen, maar uiteindelijk was Jurgen op het laatste nippertje van de partij.

Op vrijdagavond stond een ‘Café Chantant’ op het programma, een zangfeest met en door de wijk-bewoners. Alle genres kwamen aan bod en ondanks de dreigende regen en de koude wind, zat de sfeer er goed in. Een talentvol orkestje ondersteunde alle zangers zodat niemand zijn/haar toon verloor. Onze opdracht: er over waken dat mensen die zich over het terrein verplaatsten hun mondmasker opzetten en leeggoed ophalen.  Jurgen vond zelfs wat tijd om een dansje te plaatsen tijdens de nummertjes! Nelly mocht de avond afsluiten met een medley van bekende Oostendse vissersliederen: ambiance verzekerd.

Zaterdagnamiddag was een programma voorzien voor de hele familie: optredens van kinderen, circusspelen, proeven voor jonge wetenschappers, muziek, een gezellige babbel. Onze opdracht: aanwezigheden registeren, leeggoed ophalen en aandacht vestigen op de mondmaskers. Dit keer was de zon wel van de partij en de wind was gaan liggen. Een ideaal weertje voor een wijkfeest. Onze kelner van dienst amuseerde zich duidelijk: om het met zijn woorden te zeggen: “Ik kan als een snotneus genieten van deze zeer kleine grootse dingen! Het doet deugd om de mensen van dienst te kunnen zijn. Zo voelt een mens zich nuttig.”

Zondag ‘de Langste Tafel’, een eetfestijn door wijkbewoners klaargemaakt voor wijkbewoners. Onze opdracht: registreren van de aanwezigen, leeggoed ophalen en mee het eten uitscheppen. Er was veel volk en er werd wat afgesmuld. Met een voldaan gevoel sloten we onze opdracht bij TAZ 2021 af. Zowel Jurgen als ikzelf hebben genoten van onze dienstbare deelname aan het theaterfestival. Bij leven en welzijn hebben we al weer afspraken gemaakt voor TAZ 2022.
Guido

Naast dit duo engagement wonen we met onze groep ook steeds een aantal voorstellingen bij.
Dit jaar kozen we voor de voorstelling van Circus Ronaldo.  Alle deelnemers genoten en waren heel tevreden dit te kunnen meegemaakt hebben.

B.V.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina