Loop mee door Brussel en steun gezinnen in Haïti

/!\ Helaas, door Coronavirus gerelateerde maatregelen de bevestiging dat de editie van dit jaar niet doorgaat. De volgende editie wordt dus mei 2021. 

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet contact op te nemen.

 

ATD Vierde Wereld België zal ook dit jaar met een enthousiast lopersteam deelnemen aan de 20 km door Brussel. Dit evenement is het ideale moment om ATD Vierde Wereld bekend te maken bij het grote publiek. De 20 km is ook een oproep tot solidariteit: het team laat zich sponsoren. Het ingezamelde geld gaat naar het project ‘Baby’s Welkom’ in Haïti, een gezondheids– en voedingsprogramma voor kinderen tussen 0 en 3 jaar oud.

Een team van ATD zal op 31 mei 2020 (evenement is uitgesteld naar een latere, nog onbekende datum) voor de 16e keer meelopen met de 20 km. Net als de voorbije jaren zet ATD samen met andere NGO’s, zoals 11.11.11, de actie ‘we laten niemand achter’ op poten. De meest kwetsbare mensen zijn de grootste slachtoffers van besparingen en door stigmatisering in politieke debatten en media worden ze nog meer uitgesloten. ATD wil ook op de 20 km niemand achterlaten. Daarom zullen snellere lopers die de eindmeet al bereikten – nog eens – samen met de traagste deelnemers over de finish lopen. Een duidelijke boodschap: ook de laatsten tellen mee.

“De dynamiek waarbij de maatschappij toelaat dat sommige groepen minder rechten hebben en in de marges terechtkomen, is onaanvaardbaar. Met deze actie wilden we aantonen dat we deze trend kunnen omgooien.” (loopster)

Elk weekend zijn er meerdere loopevenementen in België waaraan duizenden mensen deelnemen. De loopsportcultuur kwam in de jaren zeventig overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Daar was het in die tijd nog een sport voor hoogopgeleide blanke mannen, die the American Dream achterna wilden. De jaren tachtig zorgden voor een democratisering van de deelnemers en het aanbod: een aantal bekende, grote Vlaamse loopevenementen maakten toen hun debuut. De eerste 20 km door Brussel ging door op 8 juni 1980 en er stonden 4659 lopers aan de start. In 2019 waren die met 40.000.

Lopen voor Haïti

De helft van de Haïtiaanse bevolking leeft onder de armoedegrens. Haïti zit in een politieke, sociale en economische crisis. De fundamentele noden van veel gezinnen worden niet ingevuld omdat ze geen sociale bescherming van de staat genieten. Daarom heeft ATD in Haut Martissant, Port-au-Prince, samen met een lokale NGO een project uitgewerkt om de armste gezinnen toegang te geven tot gezondheidszorg. Deze inzet werkt. Gezinnen uit die wijk weigeren veel minder vaak om een behandeling omdat die te duur is voor hen. Ze worden beschermd tegen (te) hoge gezondheidsuitgaven, verbeteren hun gezondheid preventief en zijn actiever betrokken bij de gezondheidszorg in het algemeen.

Trekkers van dit project zijn Régis De Muylder en zijn vrouw Roseline Bernard. Sinds 1982 zijn ze volontair bij ATD Vierde Wereld. Twee Belgen, die vijf jaar in België voor ATD hebben gewerkt en in 2010 naar Haïti zijn verhuisd.

ATD Vierde Wereld ontwikkelde midden jaren negentig in Port au Prince samen met een lokale NGO (Service Oecuménique d’Entraide) een gezondheidssysteem genaamd Couverture Sanitaire Universelle. Voor een klein jaarlijks bedrag krijgen gezinnen een abonnement waarmee ze toegang hebben tot eerstelijnszorg (in een Wijkgezondheidscentrum) en behandeling van HIV/aids en TBC, familieplanning en vaccinaties (voornamelijk in openbare ziekenhuizen). Voor elke afspraak in het wijkgezondheidscentrum betaalt de patiënt een vast minimumbedrag. Voor kinderen onder de vijf jaar is de behandeling gratis.

Momenteel zijn er in Port-au-Prince 905 families met een abonnement (3326 individuen waarvan 510 kinderen). Met een gemiddelde investering van 16 euro per persoon per jaar is dit project een groot succes. Onder de gezinnen die een abonnement hebben is er minder kindersterfte, minder bloedarmoede, betere familieplanning en een hogere graad van vaccinatie.

Het ingezamelde geld van de 20 km gaat naar het project ‘Baby’s Welkom’, een onderdeel van het gezondheidsproject in Haïti. ATD nodigt kinderen tussen 0 en 3 jaar oud uit om samen met hun ouders naar het gemeenschapscentrum van Fontamara te komen. Door vroege stimulatie van de jongsten en gezondheidsvoorlichting voor de oudere kinderen wil het project de integrale ontwikkeling van het kind in het gezin verzekeren. Dit in een dynamiek van uitwisseling van kennis. ‘Baby’s Welkom’ heeft ook een voedingsprogramma voor kinderen die aan ondervoeding lijden. De focus hier ligt op het belang van herstel in de gezinscontext.

“Ik ben gepassioneerd door lopen en door deel uit te maken van het team van ATD kan ik de 20 km lopen in de leukste omstandigheden en in een warme omkadering. Maar bovenal kan ik hiermee de beweging steunen en mijn bijdrage leveren aan de strijd tegen armoede. Ik ben heel blij dat mijn kleine inspanning meer solidariteit met zich meebrengt”. (Dominique Foubert, sinds de start in 1980 deelnemer van de 20 km en al vele jaren lid van het ATD team)

Geïnteresseerd om mee te lopen? Of wil je liever sponsoren?

www.20km.atd-vierdewereld.be
20kmatd@gmail.com

 

Marte Lorent

 

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina