Lenteboodschap

We schreven in onze vorige lenteboodschap dat de coronamaatregelen op verschillende domeinen zwaar doorwegen voor mensen in armoede. Vandaag is dat nog steeds de realiteit. Onze strijd voor waardigheid is daarom meer dan ooit belangrijk.

ATD Vierde Wereld België blijft, ondanks de coronamaatregelen, samen met mensen in armoede opkomen voor hun rechten. In onze boodschap kan u lezen hoe we dat concreet hebben aangepakt. We deden tijdens onze acties ook extra inspanningen om ervoor te zorgen dat mensen in armoede niet nog dieper in moeilijkheden raken.

 

Het ‘digi-buddies’ project: voor digitale inclusie

De digitalisering van de maatschappij is niet te stoppen: alles gebeurt steeds meer via het internet. Veel mensen in armoede kunnen niet goed genoeg met een laptop of smartphone werken en dat geeft hen het gevoel dat ze uitgesloten worden. Zeker in tijden van corona is het belangrijk digitaal mee te zijn. In 2020 organiseerden we een volksuniversiteit rond digitalisering, daar namen we de tijd om van elkaar te leren. Zo groeide het idee het project digi-buddies op te starten: mensen met armoede-ervaring die goed met hun smartphone of tablet kunnen werken, geven hun kennis door aan anderen. Zij worden een digi-buddy.

Mensen die minder digitaal vaardig zijn, worden opgeleid door mensen die ze kennen en vertrouwen: dat maakt de drempel om deel te nemen en om andere cursussen te volgen lager. Bovendien krijgen mensen in armoede zelf de kans om een buddy te zijn en dat maakt ons project uniek in het huidige opleidingsaanbod. De digi-buddies komen uit de lokale groepen Oostende, Bossuit, Willebroek en Hasselt en zullen deze zomer verschillende workshops volgen om hun rol goed te kunnen opnemen.

« Ik durf niet naar een opleidingscentrum gaan omdat ik niet geleerd ben. Ik ben bang dat ik het niet zal begrijpen.»  – Deelnemer volksuniversiteit

« ATD heeft mijn leven gered. Ja, dat kan ik wel zeggen, zeker op mentaal vlak. De ontmoetingen doorbreken mijn eenzaamheid, zelfs voor een scherm. »  – Lid van lokale groep Molenbeek

 

Hunkeren naar ontmoeting: uitstappen deze zomer

Iedereen kijkt ernaar uit om deze zomer opnieuw buiten te komen en samen op stap te gaan. Voor mensen in armoede is het, ook in gewone omstandigheden, niet vanzelfsprekend om op vakantie of op daguitstap te gaan. Daarom organiseren we verschillende uitstappen waaraan onze leden kunnen deelnemen. We gaan onder meer met de gezinnen van de straatbibliotheek naar Technopolis in Mechelen.

Door de coronamaatregelen konden leden van de verschillende lokale groepen elkaar lange tijd niet ontmoeten. We hopen dat we in de zomer met zoveel mogelijk naar de Zoo van Antwerpen kunnen gaan en daar in een leuke sfeer elkaar kunnen terugzien. Een militant organiseert deze zomer ook een uitstap naar Oostende: hij wil een rondleiding geven in zijn stad en iedereen is welkom.

Om onze acties tegen armoede en sociale uitsluiting verder te zetten, hebben we uw steun nodig.

Sluit u aan bij onze strijd: je kan een gift doen aan ATD Vierde Wereld België vzw op rekeningnr. IBAN BE89 0000 7453 3685 met vermelding “GIFT” of doe een gift online. Beter nog, u kan ervoor kiezen ons te steunen met een permanente opdracht: hiervoor moet u dit formulier invullen en aan uw bank afgeven. Uw steun is niet alleen nuttig, ze is onmisbaar voor onze strijd voor een wereld zonder armoede. Samen kunnen we het verschil maken!

 

Guy Malfait,

Voor het nationaal team

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina