Lach je tanden bloot – het verhaal van Mirjam

Ik was op gezinsvakantie met Pirlewiet. ’s Avonds kregen we de kans om met de vakantiegangers naar het toneel te gaan en Mirjam was ook van de partij. Tijdens de voorstelling mochten de toeschouwers op de planken komen. De acteurs zongen een lied met daarin de tekst: “En lach nu maar al je tanden bloot.” Dat deed Mirjam en ze grijnsde naar de acteur. Die schrok zichtbaar en staarde een seconde in de lege mond van Mirjam. Achteraf maakte Mirjam er zich nog vrolijk om: “Zag je zijn reactie? Dat had hij niet verwacht, hé.” Dit voorval van jaren geleden kwam in mijn herinnering toen ik terugkeerde van de volksuniversiteit over gezondheid.

“Aan het gebit kan je zien wie weinig geld heeft.” Die zin viel tijdens de volksuniversiteit. Gelukkig is tandzorg sinds enkele jaren gratis voor jongeren onder de 18 jaar. Jammer genoeg weigeren de meeste tandartsen om de derdebetalersregeling toe te passen. Dit betekent dat je als ouder eerst de tandarts moet betalen. Via het ziekenfonds krijg je daarna terug wat je voor de behandeling betaalde. Als je maar 100 euro leefgeld per week hebt, is het begrijpelijk dat je het geld voor de tandarts niet kunt op tafel leggen en dat je niet met je kinderen naar de tandarts gaat. En van een beugel is dan helemaal geen sprake. Zo leert Jonas al vroeg dat hij als hij lacht zijn hand voor zijn mond moet houden.

Op een zondag kijk ik naar ‘De zevende dag’. Bewonderend kijk ik naar de goed verzorgde tanden van journalisten en politici. En ja, ze lachen hun tanden bloot. Ze moeten hun rotte kiezen of slecht staand gebit niet verbergen. Ik kan alleen maar hopen dat zij zoeken welke maatregelen nodig zijn opdat iedereen in de toekomst zijn glimmend gebit kan laten zien.

 

Marijke Decuypere

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina