Kerstboodschap 2023

Dit eindejaar willen we u graag laten kennismaken met enkele acties van onze Beweging en tonen hoe waardevol uw steun voor ons is. Dankzij uw bijdrage kunnen we samen met mensen in armoede blijven strijden tegen armoede.

Samen toewerken naar de verkiezingen

Volgend jaar gaan we in België twee keer naar de stembus: in juni voor de Europese, federale en regionale verkiezingen en in oktober voor de provincie en gemeente. Voor de gemeenteraadsverkiezingen geldt geen opkomstplicht meer in Vlaanderen. De inzet van de verkiezingen is hoog, zeker voor mensen in armoede. Zij voelen de gevolgen van politieke keuzes het sterkst, zeker als die hun levensomstandigheden nog moeilijker maken.

In onze acties benadrukken we het belang van de verkiezingen. Tijdens de nationale volksuniversiteit in juni kregen mensen in armoede vorming over het belang van stemmen en het kiessysteem. Vervolgens konden ze hun mening geven over wat het gemeentebestuur kan doen om armoede aan te pakken. Mensen in armoede moeten hun stem kunnen laten horen in een samenleving die hen maar al te vaak het zwijgen oplegt.

De inbreng van mensen in armoede voedt onze politieke pleidooien. We vertrekken vanuit de realiteit van het leven van mensen in armoede en verdedigen de politieke maatregelen die hen ten goede komen.

 “We komen samen om dingen te veranderen. Met wat we zeggen en voorstellen willen we beleidsmakers beïnvloedden en de maatschappij veranderen. Door de volksuniversiteit durven we ook meer aan. We durven naar anderen toestappen.”

– Mieke, militant, ervaringsdeskundige over de volksuniversiteit

Rechtvaardige transitie: we laten niemand achter!

Hoewel mensen in armoede een kleinere ecologische voetafdruk hebben, zijn ze vaak de eerste slachtoffers van de klimaatverandering. Tegelijkertijd lopen ze alle premies van de overheid om de energietransitie te stimuleren mis omdat ze er het startkapitaal niet voor hebben. Ook in de strijd tegen klimaatverandering worden mensen in armoede opnieuw vergeten. Een van onze acties rond rechtvaardige transitie is de werkgroep duurzaamheid en armoede. Een groep militanten, ondersteund door werknemers, organiseert debatten, uitwisselingen en reflecties om de stem van de armsten te laten horen in het publieke debat. Met deze werkgroep bundelen we de kracht en kennis van mensen in armoede en verdedigen we zo een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Kortom: een goed klimaatbeleid laat niemand achter!

Onze strijd tegen armoede brengt kosten met zich mee, of het nu gaat om begeleiding, infrastructuur of materiaal. Momenteel krijgen we onvoldoende giften om ons voortbestaan op lange termijn te garanderen. Onze acties zijn daarom niet mogelijk zonder uw steun. We willen u vragen om ons te steunen met een permanente opdracht. Hierdoor kunnen we onze acties en de financiering ervan beter plannen. Met u aan onze zijde kunnen we blijven strijden voor een wereld zonder armoede.

Françoise de Boe,

Voor het nationaal team

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina