Kerstboodschap 2017

“We vragen jou niet wie je ouders zijn, en of je lid bent van een kerk of een gemeenschap. We vragen jou ook niet wie jouw god is. We zeggen je: ‘Er zijn mensen die het uitschreeuwen door de dagelijkse ellende. Laat hen niet alleen.'”

Extreme armoede verdeelt en vereenzaamt.

In de kerstperiode weegt dit nog zwaarder.

Bij ATD Vierde Wereld en andere verenigingen ontdekken mensen dat ze niet alleen zijn. Dat geeft kracht.

Daarover getuigden Anne-Marie en Carine op 17 oktober 2017, de 30ste werelddag van verzet tegen armoede.

Anne-Marie:

“Ik verzet me tegen vooroordelen. Dat doe ik al van kleins af aan. ’Sukkelaars, clochards, lamzakken, die van ’t OCMW’ of uitspraken als ‘Amai, die haar dochter heeft chique schoenen aan,’ hoe kan je zo spreken als je de persoon en de situatie helemaal niet kent?

Wat voor mij veel veranderd heeft is het samenkomen met anderen. Dan besef je: er zijn nog anderen in dezelfde omstandigheden; die miserie heb ik niet aan mezelf te danken. Door lid te zijn van een vereniging leer je opkomen voor jezelf en leer je bij. Ik durf nu in een micro spreken, zelfs in een zaal met veel mensen. Ik heb nog altijd een moeilijk leven maar ik ben blij dat ik anderen, die problemen hebben, kan helpen..

Dikwijls wordt gedacht ‘ze willen niet vooruit.’ Maar wij moeten ‘s morgens ook uit ons bed. We staan er toch maar, ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Vaak wordt onze vechtlust niet gezien.”

Carine:

“Mijn moeder was erbij op 17 oktober 1987 in Parijs. Ze vond dat ieders aanwezigheid van belang was.

ATD Vierde Wereld heeft ons de kans gegeven om andere mensen te leren kennen die hetzelfde meemaakten. Ondanks het verzet van mijn moeder tegen alle moeilijkheden, zijn wij uit huis geplaatst en daar heb ik erg onder geleden. Ik zag mijn moeder op een oude videoband praten over plaatsing van kinderen. Daarna is het mijn gevecht geworden om te begrijpen en om mijn eigen gezin bij elkaar te houden.

Mijn zoon zegt nu: ‘Met ouder worden, heb ik de strijd van mijn ouders begrepen en ik wil die verder zetten. Ik wil opkomen tegen elke vorm van onrecht. Misschien is het een utopie, maar ik zou willen dat iedereen dezelfde kansen krijgt. We staan erop dat er geluisterd wordt naar de mensen die het woord meestal niet krijgen en dat vind ik heel dapper. Op welke manier jullie je ook inzetten, ik bewonder wat jullie doen want het draagt bij aan de fierheid van de mensen. En zelf ben ik er fier op dat ik bij deze strijd betrokken ben en dat ik bij jullie hoor.’ “

In België en overal in de wereld zoeken leden van ATD Vierde Wereld mensen op met langdurige armoede-ervaring.

We gaan met hen op weg. Als ze de stap durven zetten om samen te komen is dat een hefboom voor verandering.

Bedankt voor je steun.

Marijke Decuypere
Nationaal team, ATD Vierde Wereld in België

Steun ons nog dit jaar.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina