Het verhaal van een engagement: medewerker Jonas

Jonas werkt voor ATD Quart Monde Jeunesse, de Franstalige jeugdafdeling van ATD Vierde Wereld. Hij maakt video’s met jongeren waardoor ze hun gedachten en gevoelens op een creatieve manier kunnen uiten.

“Voor mij is dit project een geschenk, want ik studeer videografie in Brussel. Ik geef wat ik geleerd heb graag door aan de jongeren. Sommigen hebben nog nooit een camera vastgehouden of hebben nog nooit beelden bewerkt. Ze leren het hele proces kennen: van idee (pre-productie) tot opname (productie) en montage (post-productie). Tijdens dit proces gebeuren veel dingen: de reflectiebijeenkomsten, de kennismaking met het technische aspect, de ontdekking van acties (die we gaan filmen), het engagement dat we aangaan wanneer we besluiten een video te maken. Maar wat misschien wel het belangrijkste is, is de vertrouwensband die tijdens dit engagement wordt opgebouwd. Dat “lange termijn denken” is een van de dingen die ik erg goed vind aan ATD Vierde Wereld. Het verlangen om samen met mensen in armoede de oorzaken van armoede aan te pakken in tegenstelling tot een liefdadigheidslogica die, hoewel soms nodig, de zaken niet structureel verandert. Daarnaast beklemtoont ATD dat kennis over armoede niet uit het niets komt. Het is van essentieel belang om uit te gaan van wat mensen in armoede ervaren. Als we politieke maatregelen blijven nemen die losstaan van de realiteit van mensen, zullen we armoede nooit kunnen uitbannen.

Net als veel jongeren die ik ken, kom ik in opstand tegen de manier waarop de wereld evolueert. De mens creëerde een kapitalistisch/liberaal systeem dat armoede, ongelijkheid en de rijkdom van enkelen ten koste van alle anderen normaliseert. Het is een systeem dat de planeet en de mensen uitbuit. Als jongere is het niet gemakkelijk om jezelf in zo’n wereld te zien. Gelukkig zijn er heel wat mensen die in beweging komen en zich de dingen anders voorstellen. Dit geldt ook voor ATD Vierde Wereld. Ik hoop op een betere toekomst en dat zet me ertoe aan sociaal betrokken te zijn.

In de toekomst zou ik graag de visuele communicatie van ATD vernieuwen en meer jongeren bij de Beweging betrekken. Voor mij mag de Beweging groter worden zodat meer gemeenschappen zich vertegenwoordigd voelen.”

 

Bekijk zeker de video over de straatbibliotheken.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina