Het recht op vakantie, van het platteland van Engeland tot de Franse bergen

Deze zomer gaan we van zaterdag 13 tot en met vrijdag 19 juli weer op gezinsvakantie. Samen met drie à vier jonge gezinnen vieren we vakantie in het Vijverhof bij Geraardsbergen.

ATD Vierde Wereld vindt het recht op vakantie enorm belangrijk. Dat blijkt ook uit andere vakantieprojecten van onze internationale beweging. In dit artikel stellen we er twee aan jullie voor: Frimhurst Family House en La Bise.

Frimhurst Family House

Frimhurst Family House werd in 1957 als wooncentrum geopend door gezinsverzorgsters Grace Goodman en Margaret Gainsford. In 1961 bezocht Joseph Wresinski, oprichter van de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld, Frimhurst en een paar jaar later sloten twee ATD-leden zich aan bij het project. Wat ATD en Frimhurst met elkaar verbond, was het belang van het waarderen van gezinnen, het luisteren naar hun zorgen en meningen, en de wil om ouders en kinderen bij elkaar te houden.

Frimhurst in 1972

Nu verwelkomt Frimhurst Family House gezinnen en volwassenen die in armoede leven voor vakanties, zodat ze kunnen uitrusten en ontsnappen aan de dagelijkse druk. Het prachtige Victoriaanse landhuis ligt in Surrey en wordt omringd door bossen. Het is een plek om creativiteit te ontdekken, tijd voor zichzelf te nemen en vriendschappen te sluiten.

Wouter Coolen bezocht Frimhurst Family House enkele jaren geleden als onderdeel van zijn stage. Hij schreef een artikel over zijn ervaring in ons Vierde Wereldblad: De helende werking van Frimhurst

Een ander vakantiehuis van ATD ligt idyllisch in de Franse bergen in de Jura: La Bise.

La Bise

Al meer dan dertig jaar biedt La Bise vakantieverblijven aan gezinnen in diepe armoede in heel Frankrijk. Deze gezinsvakanties zijn een kans om even uit het dagelijkse leven te stappen, uit te rusten, tijd in de natuur door te brengen en banden en vriendschappen met anderen aan te knopen.

Net als in Frimhurst is iedereen vrij om zijn tijd te besteden zoals hij of zij dat wil, door samen bordspellen te spelen, creatieve activiteiten te ondernemen, de prachtige omgeving te verkennen of wat dan ook.

La Bise

Aan de muur in de eetkamer hangt een poster met de vraag: “Wat betekent vakantie voor mij?” Teamleden stellen deze vraag aan ouders en kinderen wanneer ze in La Bise aankomen. De antwoorden van de laatste groep worden nog steeds weergegeven:

“iets doen wat ik niet gewend ben”, “verrast worden”, “dansen, natuur zien”, “vrienden maken”, “een fotoalbum maken”, “tijd voor mezelf nemen”….

Het project in La Bise

La Bise heeft een sterke lokale aanwezigheid in de bergregio. Partnerschappen met omliggende boerderijen zorgen voor verse melk en brood. Veel buren zijn medestanders en vrienden van ATD die vrijwilligerswerk komen doen tijdens de vakanties.

Dankzij dit grote netwerk van vrijwilligers en vrienden die tijdens elk verblijf komen helpen, kan het team van La Bise de tijd nemen om de vakantie echt te beleven, samen met de gezinnen die ze ontvangen. Sylvain, een ATD-teamlid dat met zijn eigen gezin in La Bise woont:

“We zijn allemaal samen op vakantie. En als ik mensen voorstel die vrijwilligerswerk komen doen tijdens een activiteit, zeg ik: Ik stel je voor aan een vriend. We willen dat mensen weten dat we blij zijn dat we hier samen tijd kunnen doorbrengen. We willen niet dat het voelt als werken.

Dieren zijn ook een belangrijk onderdeel van La Bise. Ze geven ons eieren, maar vooral rust. Mensen kunnen ook trots zijn op het verzorgen van de dieren: het borstelen van de ezels en het voeren van de konijnen en kippen geeft je het gevoel dat je nuttig bent en deel uitmaakt van het leven in La Bise.

Het project maakt ook deel uit van een campagne voor het recht op vakantie. Het bewijst dat er duurzame projecten kunnen worden opgezet die een positieve invloed hebben op mensen en gemeenschappen. Ik denk dat dit laat zien dat vechten voor het recht op vakantie belangrijk is.”

Wat Frimhurst en La Bise vooral verbindt is de overtuiging dat niemand achter mag blijven. Deze projecten creëren de voorwaarden voor mensen in diepe armoede om vakantie te vieren met vrienden en familie, en even weg te zijn van de dagelijkse beslommeringen.

Dit laat ook de vele manieren zien waarop je aan armoedebestrijding kunt doen. Dit kan gebeuren door rechtstreeks te werken met mensen die in armoede leven, door vakantieverblijven te organiseren, door te koken en het huishouden te doen, door lokaal contact te leggen met gezinnen en vrienden, of door kunst- en knutselworkshops te organiseren. Het kan voor één zomer zijn of voor jaren. Elke rol is noodzakelijk voor projecten zoals die in Frimhurst en La Bise en draagt bij aan het verlichten van isolement en ongelijkheid.

Herwerking van een artikel verschenen op: https://atd-uk.org/2024/02/22/the-right-to-a-holiday-from-rural-england-to-the-french-mountains/

 

 

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina