De kracht van samenwerken en banden smeden rond een zomers kampvuur

Bijeenkomst voor het Europees jaar van de Jeugd

Ze kwamen naar Méry-sur-Oise (Frankrijk) om hun ambitie te delen: een Europa dat niemand achterlaat. De 120 jongeren en animatoren die elkaar begin juli ontmoetten in het internationaal centrum van ATD Vierde Wereld namen er deel aan workshops en groepsdiscussies. Ze spraken Nederlands, Frans, Engels, Pools, Spaans, Duits en Roemeens. Vrijwillige tolken hielpen de taalbarrières doorbreken. En zo groeide de verbondenheid tussen deze jongeren uit tien Europese landen.

Een onvergetelijke levenservaring

Hannah (19) uit Hamburg  doet een sociaal jaar bij de Franstalige jongerenwerking in België. Ze kwam moe maar enthousiast terug: “Het was een ongelooflijke ervaring, zo’n grote groep van jongeren tussen 13 en 30 jaar. Samen te werken, maar ook te dansen, van een kampvuur te genieten,  te quizzen, creatief te zijn en een grote ATD-got-talent-show te houden.”

Lieven (29) uit Oostende: “De jongerenbijeenkomst was een zeer leuk weerzien van oude bekende gezichten én een kans om nieuwe gezichten te ontmoeten en ervaringen mee uit te wisselen. Ruim tien jaar geleden* ben ik bij de jongerenbeweging Djynamo verzeild geraakt, met tal van bijeenkomsten, activiteiten en ervaringen.  Op een keer gingen we naar ‘t Zwervel, een ontmoetingsplek van ATD Vierde Wereld in Nederland. Ik heb er mijn hart verloren en ben er blijven terugkeren.”

Ahvencia (24) uit Charleroi nam deel aan de voorbereidingen in het voorbije werkjaar, zowel in België, als in Nederland en Frankrijk. Over de ambiance en de kracht van het samenwerken, zegt ze: “ATD Vierde Wereld neemt het woord van jongeren au sérieux. Ik voelde mij beluisterd, in vertrouwen. Dat liet me toe om te evolueren, te groeien. De ontmoetingen geven me het gevoel iets nuttig te doen. Door anderen te helpen, kan je jezelf helpen en de mensheid beter begrijpen. Ik wens dat de stem van iedereen gehoord wordt, en dat we niet steeds verplicht zijn op dezelfde nagel te kloppen om de dingen te veranderen.”

Toegankelijk onderwijs, de blik van anderen en waardig werk

De jongeren kozen op voorhand de thema’s die voor hen belangrijk zijn. Dat gebeurde op basis van kleinschalige ontmoetingen in de verschillende landen.

Lieven nam deel aan de werkgroep over waardig werk. “We gingen eerst in dialoog over de diverse moeilijkheden en struikelblokken die we ervaren, onder andere op de werkvloer. De dagen erna zochten we voorstellen voor oplossingen.”

In de themagroep over onderwijs konden de deelnemers schoolervaringen delen. Hannah: “Wat mij verbaasde, is dat jongeren in verschillende landen en culturen dezelfde structurele problemen tegenkomen. Zo is het schoolsysteem niet afgestemd op iedere jongere. En zij die uit het systeem vallen, worden vaak aan hun lot overgelaten.

Op weg naar 2023

De thema’s en voorstellen worden verder meegenomen. Want deze bijeenkomst is deel van een Europese jongerencampagne van ATD Vierde Wereld op weg naar een ontmoeting met de Raad van Europa en het Europees Parlement in Straatsburg in mei 2023, in partnerschap met de Council of Europe Youth Campaign.

 

Wil je meer weten of meewerken ? Neem contact op via ATD Vierde Wereld Vlaanderen of youth.europe@atd-fourthworld.org . Of volg via de sociale media #ATDYouth

 

Katia Mercelis en Bert Luyts

* 2010 was het Europees Jaar van Strijd tegen Armoede en Sociale Uitsluiting, met een grote jongerenmanifestatie op 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen armoede, in en bij het Europees Parlement in Brussel

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina