Dit is wat ik wil doen

Maryori Vasquez Delgado is 24 jaar en al vijf jaar lid van ATD Vierde Wereld in Cuzco, Peru. Ze woont in de provincie Anta en is afgestudeerd als communicatiewetenschapper. Momenteel volgt ze een opleiding tot alfabetiseringsmentor.

Maryori: “Ik leerde ATD Vierde Wereld kennen via de straatbibliotheek. Daar ontdekte ik dat boeken meer zijn dan alleen leesmateriaal, boeken verbinden mensen met elkaar. Boeken zijn een belangrijk instrument in de strijd tegen armoede.

De straatbibliotheken verbeteren de creatieve, emotionele, sociale en taalvaardigheden van kinderen. Boeken helpen kinderen communiceren en de wereld om hen heen te interpreteren. Ze openen de deuren naar kennis.

“El Bochito Librero” (De Kever Boekenkast) was geboren

Mijn ervaring als vrijwilliger bij de straatbibliotheek motiveerde me om aan de slag te gaan in mijn woonplaats Anta. Anta is een landelijk gebied waar een auto onontbeerlijk is. Ik heb een Volkswagen uit 1980 die ik al gauw omdoopte tot “El Bochito Librero” (“De Kever Boekenkast”). De kinderen vinden de auto leuk vanwege de kevervorm en nog leuker als hij volgeladen met boeken aankomt!

Aanvankelijk kwamen er maar een paar jongens en meisjes en ik was bang dat het niet zo’n succes zou worden als ik me had voorgesteld. Ik was echter vastbesloten en gaf niet op. Als de kinderen ons nu zien, zijn ze super enthousiast. Ze willen ze zo graag allemaal lezen dat ik me altijd zorgen maak dat ik niet genoeg boeken bij heb!

Van mijn salaris zet ik telkens een deel opzij om nieuwe boeken en schrijfgerei te kopen. Hoewel je geld nodigt hebt om een project op te zetten en verder te zetten, is geld niet alles.  Kinderen waarderen vooral de band die ze hebben met de vrijwilligers van de straatbibliotheek. Het is die band die impact heeft.

Ik begon “El Bochito Librero” met een auto, wat benzine, een handvol boeken en de steun van ATD Vierde Wereld. Er waren momenten dat ik me ontmoedigd voelde. Toen ik mijn gevoel deelde met mijn collega’s bij ATD, herinnerden ze me eraan dat zulke projecten tijd vragen. Ik heb ook morele en materiële steun gekregen van mijn familie, vrienden en de moeders van sommige kinderen die op bezoek komen.

Dit heb ik geleerd in de straatbibliotheek

Ik heb altijd graag gelezen, maar door economische omstandigheden had ik als kind geen toegang tot veel boeken. De boeken op school waren ingewikkeld en moeilijk te lezen. Ik las mijn eerste boek, “Yawar Fiesta”, toen ik 9 jaar oud was en ik begreep er niets van. Mijn liefde voor boeken bloeide echter op toen ik kortverhalen ontdekte. Kinderen voorzien van kwaliteitsboeken die aansluiten bij hun denk- en leesvaardigheden is echt belangrijk.

“Een bibliotheek vol kwaliteitsboeken naar gemeenschappen in armoede te brengen is voor mij een daad van rechtvaardigheid.”

Kinderen zijn van nature aanhankelijk. Zelfs zonder je te kennen, knuffelen ze je, spelen ze met je en geven ze je hun vertrouwen alsof ze je al hun hele leven kennen. Ik ging een paar maanden niet naar de straatbibliotheken en toen ik terugkwam, vroeg een klein meisje me: “Je bent lang weggeweest; waarom ben je niet gekomen?” Deze kleine opmerking gaf me het gevoel dat mijn betrokkenheid belangrijk was en bevestigde mijn engagement: dit is wat ik wil doen.

Ik ben niet langer alleen, ik maak deel uit van een beweging

In eerste instantie was ik van plan om vrijwilligerswerk te gaan doen bij een lokaal project, maar toen ik ATD Vierde Wereld leerde kennen, ontdekte ik iets veel groters.  In het begin, toen de activiteiten van ATD nieuw voor me waren, was ik nogal verlegen. Maar na verloop van tijd leerde ik de projecten beter kennen en begreep ik ze. Ik werd verliefd op de werkwijze van ATD.

Ik ben niet alleen vrijwilliger bij de straatbibliotheek, maar ook lid van ATD Vierde Wereld. De doelstellingen van ATD en mijn drijfveren zijn dezelfde: “Prioriteit geven aan diegenen die in extreme armoede leven om een rechtvaardige en duurzame wereld op te bouwen die niemand achterlaat.”

Ik ben niet langer alleen: ik maak deel uit van een beweging en bij ATD Vierde Wereld werken we samen ten voordele van iedereen.”

Oorspronkelijk verschenen in het Engels op de internationale website van ATD Vierde Wereld

 

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina