ATD Vierde Wereld sluit de campagne ‘Stop Armoede. Samen voor Waardigheid’ af

Een eerste balans van het indrukwekkende jaar 2017

Gestart op 12 februari, beëindigd op 18 oktober

Na tien hartverwarmende maanden van actie, zowel online als in meer dan 30 landen, eindigt de wereldcampagne ‘Stop Armoede. Samen voor Waardigheid’. Om precies te zijn gebeurde dit op 18 oktober 2017 om 5 uur ’s morgens, met uitzending van de laatste fragmenten van de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede via de ‘Web tv’ van ATD Vierde Wereld. De campagne startte op 12 februari 2017, op de honderdste verjaardag van de geboorte van Joseph Wresinski, oprichter van ATD Vierde Wereld. In Nederland werd de campagne ingezet met de inhuldiging van een citaat van Wresinski op de muur van Vrede in Nijmegen. In België op zaterdag 18 februari, met muziek en een feestelijke infostand in de autovrije wandelstraat aan de Beurs in Brussel. In 2017 vierde ATD Vierde Wereld haar 60-jarig bestaan en de 30ste Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede . Deze verjaardagen lieten contacten toe met nieuwe mensen en partnerverenigingen, steeds met de boodschap: armoede kan pas verdwijnen als we samenwerken.

Lancering van de campagne aan de Beurs in Brussel

Nieuwe energie, nieuwe contacten

2017 was tegelijk een marathon én een sprint. Gedurende deze tien maanden bereikten we honderdduizenden mensen over heel de wereld, met de steun van tientallen lokale, nationale en internationale organisaties. Zo gaven we nieuwe energie aan een wereldwijze beweging met als zelfde doel: armoede beëindigen samen met mensen die haar elke dag beleven. We hebben ongetwijfeld meer tijd nodig om de volledige impact van de campagne goed te meten. Maar we blikken alvast graag terug op de hoogtepunten van 2017 en de vele en diverse gebeurtenissen.  We tonen u wat deze campagne zo bijzonder heeft gemaakt. We willen u ook danken voor uw inzet en betrokkenheid. De campagne ‘Stop Armoede. Samen voor Waardigheid’ stopt, maar, versterkt door uw steun, en met vernieuwde energie, zet ATD Vierde Wereld haar engagement verder.

De oproep tot inzet

De oproep tot inzet vormde het hart van deze campagne. Meer dan 6.000 personen hebben online hun naam en foto toegevoegd aan de mozaïek. Onder hen de Voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, de Groothertogin van Luxemburg, de burgemeester van Parijs, de directeur van de UNDP, talrijke ambassadeurs en parlementsleden. Maar ook Lieve Blancquaert, Slongs Dievanongs, Herr Seele, Francesca Vanthielen en Michael Van Peel tekenden in. Allemaal plaatsten zij hun handtekening naast deze van mensen in armoede en medestanders. Meer dan 15.000 personen drukten op evenementen hun wens uit in contact te blijven met ATD. Dit succes opent perspectieven op samenwerking.

1001 verhalen van samenwerking en verandering

ATD internationaal publiceerde een selectie van 150 verhalen, zowel online als gedrukt, in het Engels, Frans en Spaans. Vijf verhalen zijn naar het Nederlands vertaald. U vindt ze op deze website. Deze ware verhalen werden voorgelezen tijdens bijeenkomsten. Ze tonen dat armoede geen noodlot is, dat armoede vernietigd kan worden.

Publicaties in vele talen

– in Zuid-Oost Europa: een verzameling van verhalen in het Engels, Bulgaars, Hongaars en Roemeens,
– in Latijns Amerika werkten schrijvers uit 10 landen samen aan het boek Aqui donde vivimos, een verkenning van de erfenis van Joseph Wresinski in Latijns Amerika.
Le monde changera un jour is een bundeling van kortverhalen in het Frans, geselecteerd via een internationale schrijfwedstrijd.
ATD Quart Monde : unis contre la misère, door Erik Orsenna, is een verzameling van foto’s en commentaren, gepubliceerd voor de viering van de zestigste verjaardag van ATD Vierde Wereld.

Concerten en zang

Muziek speelde een belangrijke rol in deze campagne. In het verlengde van de campagne ‘100.000 stemmen voor de stemlozen’, die de eerste Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede op 17 oktober 1987 kleurde bracht ATD Vierde Wereld in 2017 een boekje met verzetsliederen uit, uitgekozen door mensen in armoede wereldwijd. Meer dan 25.000 exemplaren werden gedrukt en een nieuwe uitgave is op komst. Meer dan 100 grote concerten vonden plaats in Frankrijk, België, Ierland, Guatemala, Canada, de Centraal Afrikaanse Republiek, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Zwitserland, Luxemburg, en ontelbare kleine concertjes op andere plaatsen. Deze waren vaak ook ten voordele van de culturele acties van ATD. Het lied en de clip ‘Avec mes deux mains, je peux changer le monde – With my own two hands, I can change the world’, in co-productie van ATD Vierde Wereld met Playing for Change, werd meer dan 180.000 keren bekeken op Youtube. En dit cijfer neemt nog toe.

In Oostende werd op 15 oktober een korenevenement georganiseerd. 5 Oostendse koren zongen samen voor waardigheid.

Enkele belangrijke evenementen

– de campagne startte op 12 februari met evenementen in Angers, Bangui, New York en Nijmegen.
– in juni, in Cerisy-la-Salle in Normandië (Fr.), vonden internationale studiedagen plaats met onderzoekers, actievoerders en mensen in armoede, vanuit alle continenten. Het thema was ‘hoe armoede ons anders doen nadenken over de wereld’. Een rapport volgt in 2018. De opnames van de voordrachten en workshops zijn online beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans. En op de website www.joseph-wresinski.org vind je verschillende Nederlandstalige artikels over het colloquium.
– In juli vierden honderden mensen de zestigste verjaardag van het Frimhurst Family House (GB). In dit landelijke familiehuis kunnen gezinnen in armoede terug op krachten komen.
– In augustus, op de de ontmoetingsboerderij in Wijhe (Ned.) kampeerden meer dan honderd jongeren met diverse achtergronden en opleidingen, uit 10 Europese landen. Ze spraken er met mekaar over de uitdagingen in hun leven , en over een Europa zonder armoede. Klik hier voor meer over de jongerenontmoeting in Wijhe en bekijk zeker ook de clips op het Youtube-kanaal van Djynamo.
– Ook in augustus, in Guatemala, vierden mensen uit verschillende landen de start van ATD in het dorpje San Jacinto veertig jaren geleden. Opgericht in volle burgeroorlog groeide ATD in Guatemala uit tot een beweging actief in talrijke dorpen en steden. ATD heeft er bijgedragen tot grondige veranderingen in het beleid inzake opvoeding en cultuur, in Guatemala en daarbuiten.
– Ter gelegenheid van de 30ste Werelddag bezochten meer dan 30.000 mensen in het weekend van 14 en 15 oktober het ‘Dorp vol acties voor een andere maatschappij’ in Parijs. Het dorp toonde talrijke initiatieven voor een wereld zonder armoede, van straatbibliotheken tot vernieuwende acties voor werkgelegenheid, gezondheid, huisvesting, het gezin, de cultuur, participatieve democratie, enz.. Deze manifestatie had een nationale en internationale reikwijdte. Tijdens dit weekend behoorde de hashtag #stoppauvrete tot de 10 populairste hashtags ter wereld op sociale netwerken.

De jongerenontmoeting in Wijhe

In de media

Het partnerschap van ATD met RFI (Radio France International) heeft bijgedragen tot de programmatie van meer dan 75 radio-uitzendingen op bijna 50 partner-radio’s met een miljoenen publiek . De campagne was onderwerp van televisiereportages in Guatemala, België, Frankrijk, Burkina Faso en de democratische republiek Congo, en elders; alsook van de geschreven pers op alle continenten.

17 OKTOBER 2017

De 30ste verjaardag van de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede, werd uitgezonden via de WebTV van ATD Vierde Wereld gedurende 24 uur, rechtstreeks vanuit 6 landen:
– In de Filippijnen, rechtstreeks vanuit Manila, werd de Werelddag geopend met een officiële nationale herdenking.
– In Dakar (Senegal) verzamelden jongeren uit West-Afrika voor een feestelijke viering .
– in Dublin (Ierland) vierde een grote menigte de Werelddag met de hele wereld.
– in Parijs (Frankrijk) kwamen duizenden mensen samen op het Plein van de Rechten van de Mens, het Trocadero, waar de eerste Werelddag in 1987 plaatsvond.
– Bij de officiële plechtigheid, aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York sprak een internationale delegatie van mensen in armoede , naast de diplomaten en ontwikkelingsdeskundigen. Zij vroegen de internationale gemeenschap om méér te doen, met méér vastberadenheid, tegen armoede en voor een samenleving zonder uitsluiting.
– ATD Vierde Wereld in Guatemala hield bij de ‘Roos van de Vrede’ een plechtigheid ter ere van de 13 vredesambassadeurs . De vredesambassadeurs, kinderen, jongeren en volwassenen getuigden over verzet en vredesopbouw in een context van geweld en extreme armoede.

Zo’n 5.000 mensen bekeken de WebTV via de internationale website. En miljoenen mensen volgden de evenementen van 17 oktober rechtstreeks via Facebook. Alle video’s zijn te vinden op de replay-pagina van de website stoppoverty.org.

De sociale netwerken

Van alle mediakanalen van de campagne bleken de sociale netwerken het meest populair en toegankelijk.
– de drie hashtags van de campagne #StopPoverty, #StopPauvrete en #Pobrezanuncamas zijn elk miljoenen keren gebruikt in 2017.
– de ‘Thunderclap’ van 17 oktober bereikte bijna 700.000 personen.
– de homepagina van de campagnewebsite werd op Facebook duizenden keren gedeeld.
– de video’s van de campagne: van Joseph Wresinski revised (meer dan 250.000 keer bekeken) tot de trailer van de campagne (meer dan 10.000) , en de clip van Playing for Change in Haïti (meer dan 15.000), en vele andere, kregen samen meer dan een half miljoen views. En dit cijfer blijft oplopen.

Belangrijker dan alle cijfers, is de energie die wij vele keren voelden in 2017. De oproep om ons te verenigen om extreme armoede te stoppen is krachtig en actueel gebleken. Een mooi bewijs is de bijzondere ondersteuning van meer dan twintig internationale burgerorganisaties zoals de Internationale Vakbondsconfederatie, Social Watch, het Europees Netwerk tegen de Armoede, Franciscans International….

De cijfers, de energie en de acties maken mensen in armoede trots. Het vormt een aanmoediging in hun dagelijkse strijd, een aanmoediging om zich samen in te zetten. Wij hebben vele nieuwe medestanders ontmoet in 2017. Wereldwijd klonk de oproep om zich te verenigen met mensen in extreme armoede. U bént deze beweging, en wij zijn samen geëngageerd in deze strijd. Samen gaan we verder met de opbouw van de wereld, een wereld zonder armoede.

Dank voor uw steun en inzet.

Vertaling en bewerking: W.Dupont, Jolien Van Dyck en Katia Mercelis-Delisse

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina