ATD steunt de campagne “Solidaire Kusten”

Ter gelegenheid van wereldvluchtelingendag op 20 juni voerden Oostendenaars actie onder het motto  “Kusten in solidariteit”. Ook enkele ATD’ ers waren present.

De campagne ‘Coasts in Solidarity’ zou in juni en juli de buitengrenzen van West-Europa afgevaren hebben om de nood aan solidariteit met migranten (op doortocht) te onderstrepen, en om solidaire bewegingen en collectieven langsheen de hele kustlijn met elkaar te verbinden. Het schip zou ook in Zeebrugge en Oostende aangemeerd hebben, ware het niet dat de Coronamaatregelen roet in het eten gooiden. Maar ook zonder zeilschip werd actie gevoerd en de aandacht gevestigd op de situatie van de vele vluchtelingen.

klik  hier voor het filmpje  van de actie te Oostende:

Vluchten is geen misdaad!
2020 toont, meer dan ooit tevoren, dat we vandaag de dag ver verwijderd zijn van een wereld met gelijke rechten voor alle mensen. De situatie van migranten in Europa en andere delen van de wereld is beschamend. De gesloten centra (Gevangenissen zoals de Refuge in Brugge) blijven bestaan en zijn overvol.
We willen dat er een einde komt aan deze situatie. De vraag moet gesteld worden, waar de mensen die voor oorlogs- en ander geweld vluchten; nog welkom zijn?

De vele migranten  die stierven aan de grenzen van Europa en onze Noordzee werden herdacht . Fort Europa heeft sinds 1993 al 35.760 doden op zijn geweten en nog veel meer waarvan we zelfs niets weten.

Eisen van de campagne ‘Kusten in solidariteit’: 

Voor het recht om te blijven en vrij te bewegen!
Stop de deportaties – voor eens en altijd!
Regularisatie van alle mensen zonder de juiste papieren!
Waardevolle levensomstandigheden en gezondheidszorg voor iedereen!

Sluit alle kampen – voor eens en altijd!
Bouw solidaire steden en netwerken!
Laten we de samenleving op een andere leest schoeien!
SOLIDARITEIT NU!!!

In het kader van deze campagne ‘Kusten in solidariteit’ werd in 16 steden in 4 landen langs de Noordzee en ook langs het kanaal actie gevoerd. Om foto’s te bekijken van deze acties: ga naar #coastsinsolidarity en via de blog: coastinsolidarity.noblogs.org.

De internationale beweging ATD Vierde Wereld ijvert al decennia voor een wereld waar iedere mens waardig kan leven en voor het respecteren van de Mensenrechten voor iedereen. Op een volksuniversiteit enkele jaren geleden, getuigden enkele vluchtelingen hoe ze niet anders konden dan hun land te verlaten en hoeveel pijn en angst dit gaf.  Alsook over hun moeizame strijd om hier volwaardig mee te tellen en een leven op te bouwen.
Iedere mens is een mens.
Daarom ligt het vluchtelingenthema ons nauw aan het hart .

Tekst: vrij naar ‘ Wereldvluchtelingendag -Solidaire kusten’
De Wereld Morgen.
You tube filmpje: Kristine Decroos.
B.V.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina