Als je niet zelf mag beslissen – het verhaal van Iljana

Annie Spratt

Pech voor Iljana. Het weekend gebruikt ze om de wasmachine extra te laten draaien. Zo kunnen haar vier kinderen de schoolweek netjes starten. Bij de tweede wasbeurt laat haar machine het afweten. Er stonden zeker nog vijf beurten op de planning. Wat nu? Gelukkig zijn haar schulden drie jaar geleden weggewerkt. Ze kon zelfs, met de hulp van budgetbeheer, wat centjes opzij zetten. Iljana hoopt dat ze een goede wasmachine zal kunnen aankopen, een zuinige wasmachine die lang meegaat.

Alleen beheert Iljana haar centen niet zelf. Voor de aankoop van de wasmachine van 500 euro heeft ze de toestemming nodig van Theo, haar budgetbeheerder. Dat zal wel geen probleem zijn, ze heeft genoeg spaargeld.

Theo legt uit dat ze recht heeft op een kortingsbon van 250 euro van Fluvius. Met deze bon kan ze een energiezuinige machine aankopen. Die kost wel iets meer, maar het is dan ook een betere wasmachine. Het is wel een beetje geduld hebben, een week of twee schat hij.

Iljana zucht. Ze moet eerst de nodige papieren bij de mutualiteit opvragen om aan te tonen dat ze verhoogde tegemoetkoming heeft. Maar de mutualiteit is vandaag gesloten. Morgen moet ze voor testen naar de VDAB. Woensdag moet ze naar het ziekenhuis met haar jongste en donderdag is de mutualiteit gesloten. Vrijdag kan ze naar de mutualiteit gaan, maar die dag werkt Theo niet. Het zal dus geen twee weken wachten worden, maar minstens drie.

Ze legt aan Theo uit dat ze echt nú een wasmachine nodig heeft. Maar Theo blijft erbij dat de Fluviusbon voor haar de beste optie is. Ze zal er geen spijt van hebben. Er zit voor Iljana niets anders op dan tussen alle drukte door naar de wasserette te gaan. Haar kinderen neemt ze dan mee, want ze zijn nog te klein om alleen thuis te blijven.

De twee weken worden zes weken. Theo legt uit dat Fluvius achterstand heeft op de aanvragen. Nog een beetje geduld… Ondertussen hoort Iljana dat haar vriendin 15 weken op de bon moest wachten. De moed zinkt haar in de schoenen, de was stapelt zicht op.  Ondertussen gaf ze ook al meer dan 250 euro uit aan de wasserette.

Nog eens zes weken later komt Iljana’s Fluviusbon eindelijk aan.

Marijke Decuypere

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina