Volksuniversiteit over sociale huisvesting: hoe werk een voorwaarde vormt voor huisvesting

Onze volksuniversiteit rond sociale huisvesting vond plaats op 25 februari in Antwerpen en op 4 maart in Brugge. Lokale groepen waren talrijk aanwezig en er waren enkele nieuwe deelnemers. We werkten met stellingen rond huisvesting en werk. Dankzij de goede voorbereiding van de lokale groepen was er een vlotte dialoog.

Sinds 1 januari dienen sociale huurders zich verplicht in te schrijven bij de VDAB. Zij die dat niet doen krijgen een boete van 5000 euro. Met deze maatregel wordt het recht op wonen uitgehold. Mensen in armoede krijgen hierdoor bijkomende voorwaarden opgelegd om aanspraak te kunnen maken op een woonst, terwijl wonen een grondrecht is.

Niet al onze militanten wonen in een sociale woning. Sommige willen er geen beroep meer op doen of staan al een hele tijd op de lange wachtlijsten. De kwaliteit van de sociale woningen is al decennialang ondermaats en de aanbouw en renovatie van sociale woningen stagneert. We spraken ook over de fusies van de huisvestingsmaatschappijen, die volgens onze leden geen garantie bieden op beterschap. Eerst meer en betere sociale woningen voordat de overheid andere maatregelen neemt!

Op 25 februari in Antwerpen met lokale groepen Brussel, Kauwenberg, Turnhout en Willebroek

In de zaal van ‘Zomaar een Dak’ (de pastorale dienst van Universiteit Antwerpen) was er deze keer geen plenaire vergadering maar zaten we samen rond de tafel.

Op 4 maart in Brugge met lokale groepen Avelgem, Brugge, Ronse, Gent, Oostende en Brussel

Onze lokale groep Brugge zorgde voor een warm onthaal met soep en vrijwilliger Katrien stond in voor de kinderanimatie. De sfeer was goed. Hoewel het doorging in een middelbare school, voelde het niet schools aan.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina