With My Own Two Hands

Een muzikale boodschap voor oktober 2017

Opnames met muzikanten uit de hele wereld gestart in Burkina Faso

In Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, vertaalden vier jonge muzikanten, allen lid van ATD Vierde Wereld en allen opgegroeid op straat, een lied van de Amerikaanse muzikant Ben Harper naar het Frans.

I can change the world
With my own two hands
Make a better place
With my own two hands…

Voor Ahmed, Alassane, Ousseini en Roger vormt muziek al lange tijd een manier om te praten over de problemen van hun jeugd en de hoop voor een betere toekomst. Zoals Ahmed vertelt: “Ik voel dat mijn verantwoordelijkheid bestaat uit het maken van muziek dat mensen raakt, en uit het doorgeven van een boodschap van vrede.”

Vele repetities gingen vooraf aan het bezoek van het filmteam van Playing for Change. Hiermee start hun nieuwste project: een wereldwijde muziekvideo voor de Stop Armoede-campagne van ATD Vierde Wereld.

De verbindende kracht van muziek

Playing for Change is een beweging opgericht om mensen inspiratie te bieden en over heel de wereld te verbinden door muziek. PfC reist sinds 2002 doorheen de Verenigde Staten en maakt opnames van straatmuzikanten. In 2005 kreeg hun missie een internationaal karakter met hun eerste ‘Song Around the World’ of wereldlied: Stand by Me. Playing for Change bracht straatmuzikanten van over heel de wereld samen in één clip. “Het idee”, om het met de woorden van Mark Johnson, oprichter van Playing for Change, te zeggen, “is om mensen via muziek verschillende culturen te laten zien zodat ze boven zichzelf uitstijgen en ontdekken wat gemeenschappelijk is.”

Zingen om waardigheid

De verbindende kracht van muziek en cultuur ligt aan de basis van ATD Vierde Wereld. In 1987 sprak Joseph Wresinski, stichter van ATD Vierde Wereld, hier over op de lancering van een wereldwijde campagne in samenwerking met koren. Hij zei: “of het nu gaat over de aldeas in Guatemala, de mornes in Haiti, de krottenwijken in Afrika of Azië, of de arme binnensteden in Europa, waar ook ter wereld mensen gevangen zitten in armoede zingen ze om waardigheid.”

Deze woorden weerklinken ook bij de jonge Burkinese muzikanten. Roger, een van de muzikanten stelt: “We kenden allemaal extreme armoede. Dankzij de steun en de vorming van ATD Vierde Wereld en de boodschap van père Joseph ontwikkelde ik mijn eigen pad. Waarom zouden we daar niet om zingen?”

Een clip voor oktober 2017

De afgelopen maanden bezocht Playing for Change ATD Vierde Wereld-groepen in Haïti, Spanje, Canada en de Filipijnen om meer muzikanten bij de video te betrekken. Op 1 oktober 2017 lanceerden PfC en ATD de muziekvideo van wereldklasse, net op tijd voor de 30e werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede.

Oorspronkelijk artikel: http://www.atd-fourthworld.org/mobilization2017/message-peace-playing-change-atd-fourth-world/

Vertaling artikel: Jolien Van Dyck en Katia Mercelis-Delisse

 

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina