Het verhaal van een engagement: volontair Micol

Verhaal van een engagement

Het verhaal van de Italiaanse volontair Micol Bonapace.

‘Ik kies om te werken voor een meer rechtvaardige wereld’

Ze lacht, is vrolijk en zit vol energie. Maar vergis je niet: Micol Bonapace weet ook hoe ze een vuistslag moet uitdelen. Ze doet aan boksen op z’n Frans, een sport die ze in Myanmar ontdekte toen ze meewerkte aan een internationaal solidariteitsproject.

“Boksen is een sport die iedereen kan doen”, zegt ze. “Je kunt het overal beoefenen. En het is erg populair in bepaalde kringen en bepaalde landen. Voor mij is het als een dans.”

Micol is al zeven jaar volontair. Ze ontdekte ATD Vierde Wereld toen ze een theaterproject leidde met een groep jongeren in de buurt van Parijs, Frankrijk. Daar zag ze hoe precair het leven was voor sommige van de jongeren in het programma.

Micol woonde met haar gezin in het internationaal centrum van ATD Vierde Wereld in Frankrijk, waar ze drie jaar lang verantwoordelijk was voor de internationale communicatie. Nu maakt ze deel uit van het team in Tanzania samen met haar partner, ook een volontair, en hun twee jonge dochters.

Opgroeien met activisme

Micol is geboren in Turijn, de grote industriestad in Noord-Italië die vaak een plaats van politieke onrust is. Haar ouders, die al vroeg scheidden, waren allebei op hun eigen manier activisten. Haar vader, professor in de filosofie en geschiedenis, heeft een aantal boeken geschreven. Een daarvan gaat over Srebrenica, de stad in Bosnië en Herzegovina waar westerse mogendheden zich in juli 1995 overgaven aan Servische troepen die vervolgens meer dan 8.000 mensen afslachtten.

De moeder van Micol, nu gepensioneerd, werkte voor de autofabrikant Fiat. Als vakbondsactiviste heeft ze altijd geweigerd manager te worden en bleef ze liever werknemer. “Mijn moeder was betrokken bij alle vakbondsstrijd”, zegt Micol.

Studie politieke wetenschappen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Micol ervoor koos om politicologie te studeren aan de universiteit. In het kader van het studentenuitwisselingsprogramma Erasmus bracht ze een jaar door aan het Institut d’Études Politiques in Frankrijk.

Over haar studie politieke wetenschappen zegt Micol: “Ik vond het niet echt leuk en had last van de sfeer. Ik realiseerde me dat dat niet de plek was waar mensen dingen willen laten gebeuren. Integendeel.”

Dus besloot Micol haar studie af te maken aan de universiteit van Lille. Via een collectief waar ze bij betrokken was, ontdekte ze het precaire leven van Roma-families die in de buurt woonden. Ze werkte ook mee aan kortlopende internationale samenwerkingsprojecten in Burkina Faso, Tanzania en Senegal.

Ontdekking van ATD Vierde Wereld

Micol leerde ATD Vierde Wereld voor het eerst kennen door een stage na haar studies. Aan het eind van de stage besloot ze dat ze er wilde blijven werken. Voor haar bood de Beweging zoveel geweldige mogelijkheden – dus waarom zou ze ergens anders heen gaan? Micol werd aangetrokken door de radicale ambities op het gebied van sociale verandering. Daarnaast werd ze geïnspireerd door de ongebruikelijke aanpak van ATD Vierde Wereld.

Ze vond het een goed idee om niet alleen dingen te doen voor mensen in armoede. In plaats daarvan bood ATD de mogelijkheid om hand in hand met mensen in extreme armoede te werken aan het overwinnen van de uitsluiting die zij op zo veel gebieden van hun leven ervaren.

Over haar besluit om bij het internationaal voluntariaat te gaan, zegt Micol: “Ik wilde niet meedoen aan eenmalige korte termijn projecten. Ik wilde me voor de lange termijn inzetten, want zo kun je echt een ander gedachtepatroon en betekenisvolle verandering teweegbrengen.”

“We leven in een wereld met overproductie, waarin we menselijke arbeid, dieren en de aarde uitbuiten. De mens creëert problemen en probeert die vervolgens op te lossen zonder zich af te vragen wat de oorzaak van het probleem is. Wij zorgen voor oplossingen die weer andere problemen veroorzaken. Het doelgerichte leven dat ATD Vierde Wereld biedt, breekt met een carrièregerichte visie op werk, winst en eigendom. Het streeft naar een rechtvaardiger samenleving door samen te werken met mensen die in extreme armoede leven. Deze manier van werken is een oproep voor een nieuw soort wereld, één die leefbaarder is voor iedereen. En het bouwt voort op de realiteit van het leven van mensen die in zulke moeilijke omstandigheden leven. Dat is wat mij heeft aangetrokken”.

Micol vindt het fijn om deel uit te maken van een alternatieve beweging waar mensen actief debatteren over de problemen in de wereld. Voor haar is de nadruk van ATD op kritisch denken bijzonder aantrekkelijk:

“Bij ATD krijg je de kans om heel goed na te denken over wat we doen – dat vinden we net zo belangrijk als het werk zelf. Op dit moment heb ik bijvoorbeeld het geluk deel te nemen aan een onderzoek in de sociale filosofie met andere leden van onze Beweging: militanten van de Vierde Wereld, medestanders en volontairs. Het is heel spannend!”

Een vertaling van:
https://www.atd-fourthworld.org/i-made-the-choice-to-work-for-a-more-just-world/

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina