Het verhaal van een engagement: volontair Karen

Voor volontair Karen Stornelli speelt hoop een cruciale rol in haar werk: het inspireert haar na 25 jaar bij ATD Vierde Wereld nog steeds.

Op zoek naar iets anders

Toen ze afstudeerde in de culturele antropologie, was Karen op zoek naar een alternatief voor de typische kantoorbaan van negen tot vijf. Geïntrigeerd door sociale rechtvaardigheid begon ze vrijwilligerswerk te zoeken en botste al snel op ATD Vierde Wereld. Karen was meteen gefascineerd door de missie van ATD en het centrale idee van hoop. Karen besloot het internationaal voluntariaat een kans te geven en heeft nooit meer omgekeken.

Werken in Frankrijk, Canada en Burkina Faso

Werken voor ATD Vierde Wereld gaf Karen de kans om te leren en de wereld te ervaren vanuit een perspectief dat de meeste mensen nooit echt zullen begrijpen. Ze heeft verschillende missies op zich genomen en veel van de wereld gezien en bij elke ervaring ontwikkelde ze nieuwe vaardigheden. In het eerste jaar dat Karen voor ATD Vierde Wereld werkte, kreeg ze de kans om door de Verenigde Staten en Canada te reizen voordat ze voor een jaar in het International Centrum in Frankrijk ging wonen. Van daaruit verhuisde Karen voor vijf jaar naar Burkina Faso. Daarna verbleef ze weer vier jaar in Frankrijk voordat ze naar New Mexico verhuisde waar ze momenteel haar tijd verdeelt tussen Gallup en Santa Fe. Deze plaatsen hebben Karen de kans gegeven om tal van vaardigheden te leren en zich aan te passen aan verschillende contexten.

Alle projecten waaraan ze werkte zijn uniek omdat ze ontstaan zijn vanuit de mensen die haar omringen. In Burkina Faso werkte Karen bijvoorbeeld aan een “Weefatelier” voor jonge alleenstaande moeders die op straat leven. De vrouwen vonden zingeving en hun kinderen kregen een unieke leerervaring.

“Verhalentuin” in Gallup, New Mexico

Vandaag werkt Karen in New Mexico al acht jaar aan een “Verhalentuin”, een straatbibliotheek op een markt. ATD Vierde Wereld werkt altijd samen met mensen die in extreme armoede leven. Omdat markten zowel economisch als sociaal essentieel zijn voor de gemeenschappen in New Mexico die het moeten stellen met minder middelen, kozen Karen en haar team deze plek om de Verhalentuin-leerruimte te creëren, precies waar mensen spontaan samenkomen.

Projecten zoals het Weefatelier en de Verhalentuin zien groeien en bloeien, dat maakt Karen enthousiast over haar werk.

Ze geeft toe dat extreme armoede aanpakken geen makkelijke taak is maar ze gelooft ook dat er vooruitgang geboekt wordt. Het is belangrijk om enthousiast te zijn over de kleine stapjes voorwaarts.

Een citaat dat Karen altijd is bijgebleven: “De boog van het morele universum is lang, maar buigt in de richting van rechtvaardigheid,” door Martin Luther King, Jr.

Er is altijd hoop

De uniciteit van het werk is wat Karen elke dag weer enthousiast maakt. Haar advies aan degenen die geïnteresseerd zijn in ATD Vierde Wereld is “omarm de mogelijkheden.” Werken bij ATD Vierde Wereld is een leerervaring met een zinvol doel.

Het biedt mensen de kans om individueel te groeien en de wereld te ervaren vanuit een uniek en nederig perspectief. Op de vraag wat voor haar het belangrijkste is dat ze geleerd heeft bij ATD Vierde Wereld, antwoordt Karen “Er is altijd hoop”.

Een vertaling van:
“There is always hope.” ATD Volunteer Corps Member Karen Stornelli – ATD Fourth World (atd-fourthworld.org)

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina