Het verhaal van een engagement: volontair Aurélia

Aurélia komt uit Zwitserland en vertelt haar verhaal als volontair.

Ik heb de juiste inzet voor mij gevonden

Mijn leven als volontair in Treyvaux, Zwitserland, begon in de zomer van 2013. Het was prachtig om de herfstkleuren van dag tot dag te zien veranderen. Als ik deze levendige kleuren zie, denk ik aan al diegenen die hier woonden, in deze grote ATD “familie”:

Een wereld waar iedereen met waardigheid wordt erkend voor wie hij is of zij is. Elke kleur is aanwezig; samengevoegd vormen ze een uniek beeld.

Bijdragen tot een rechtvaardiger samenleving

Ik ken ATD al van kinds af aan: in Château d’Oex, een klein bergdorpje, maakte ik al deel uit van ATD Vierde Wereld, dankzij Tapori. Van Tapori ontving ik nieuwsbrieven met verhalen uit de hele wereld die ik met zoveel enthousiasme las en inkleurde! Ik herinner me dat ik ontroerd was door de verhalen van andere kinderen, vooral van kinderen die geen vrienden hadden of zich geïsoleerd voelden, kinderen naar wie nooit geluisterd werd en die het gevoel hadden dat ze er niet bij hoorden.

Van kleins af aan wilde ik bijdragen aan een rechtvaardiger samenleving, met meer ruimte voor menselijke relaties. Daarom studeerde ik sociaal werk, meer bepaald hoe je sociaal-culturele projecten leidt. In het kader van mijn studies kreeg ik de kans om twee stages te lopen die een grote impact op me hadden en me vandaag nog steeds sterk beïnvloeden.

De eerste stage was bij de ATD Fourth World Family Association in het westen van Lausanne, Zwitserland.

Daar luisteren de mensen echt naar elkaar, volledig en zonder oordeel. De mensen die ik er ontmoet hebben een grote impact op mij: ze zijn oprecht en integer. De manier waarop zij samen strijden tegen alles wat de mensheid bedreigt, tegen alle onrechtvaardigheden die door ons sociaaleconomisch systeem zijn gecreëerd – dat lijkt mij de goede strijd en de juiste aanpak.

Het hielp me ook om me te verbinden met en inzicht te krijgen in de strijd die Joseph Wresinski was begonnen en het ontstaan van ATD Vierde Wereld.

Voor mijn tweede stage ging ik naar Haïfa, Israël, om me aan te sluiten bij een team van jonge mensen die naar een armere buurt waren verhuisd om via theater relaties op te bouwen met de bewoners. Daar ontdekte ik al het potentieel dat door verschillende vormen van artistieke expressie kan worden gerealiseerd.

Ik blijf trouw aan mezelf

Na deze rijke ervaringen had ik moeite om een carrière te vinden die bij me paste. Ik kreeg de kans om mooie projecten op te zetten op verschillende plaatsen in Zwitserland (Lausanne, Zürich, Bern, Soleure…).

Ik ontdekte de paradox en de beperkingen van mijn beroep als sociaal werker, waar de jobs meer gaan over het repareren van gaten in het systeem in plaats van het voorstellen van duurzame alternatieven die alle mensen in staat stellen een waardevolle plaats in de maatschappij in te nemen.

Ik kwam bij ATD omdat de sociale en politieke strijd tegen extreme armoede en uitsluiting centraal staat voor ieders toekomst. ATD hecht waarde aan relaties, aan wat mensen te zeggen hebben en maakt tijd om mensen te ontmoeten. Om armoede uit te bannen, moet iedereen bij deze strijd betrokken worden. In de tussentijd proberen we een meer humane samenleving op te bouwen waarin we levens boven winst stellen!

Hier bij ATD, blijf ik trouw aan mezelf.

Een vertaling van:
Aurélia in Switzerland: “I found my calling” – ATD Fourth World (atd-fourthworld.org)

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina