Archieven van ATD Vierde Wereld in Werelderfgoedlijst van UNESCO

Joseph Wresinki Centrum, Baillet-en-France

De archieven van onze internationale Beweging ATD Vierde Wereld zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst voor documenten van UNESCO. Het bevat getuigenissen van mensen die in armoede leven.

Al 65 jaar verzamelt ATD Vierde Wereld een uitzonderlijk erfgoed in het Joseph Wresinski Centrum in Frankrijk. UNESCO besloot een deel van deze collectie op te nemen in de Werelderfgoedlijst voor documenten. Dit is een wereldwijde erkenning van het leven, het lijden, het verzet en de intelligentie van de meest uitgesloten mensen.

Overal ter wereld wordt de armoedeproblematiek aan de kant geschoven en getuigenissen van de mensen die het meemaken verdwijnen. De geschiedenis vergeet hen. Om hun lijden, maar ook hun verzet, hun hoop en hun intelligentie te blijven herinneren, richtte ATD Vierde Wereld het Herinnerings- en Onderzoekscentrum Joseph Wresinski op. Vanuit Baillet-en-France beheert het centrum meer dan 2,7 km fysieke archieven en 130 TB digitale archieven waaronder meer dan 6 miljoen foto’s, duizenden uren audio- en video-opnamen, geschriften, getuigenissen, studies en publicaties, diverse artistieke producties…, allemaal herinneringen aan de moed en de strijd van mensen in armoede overal ter wereld.

De archieven die zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst gaan vanaf de oprichting van ATD Vierde Wereld in 1957 tot de erkenning van de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede (17 oktober) door de Verenigde Naties op 22 december 1992. Het samenbrengen van archieven uit 26 landen heeft universele waarde en is een bron van kennis om na te denken over en te bouwen aan een samenleving die niemand achterlaat. Het weerspiegelt de wens van Joseph Wresinski, de oprichter van de ATD Vierde Wereld, om het leven en de strijd van mensen in armoede vast te leggen.

Joseph Wresinski Centrum, Baillet-en-France
Joseph Wresinski Centrum, Baillet-en-France

Deze erkenning is ook voor mensen in armoede van het grootste belang. Zoals mevrouw Mariangeles, een ervaringsdeskundige in de armoede, het uitdrukte na een bezoek aan de archieven van het Joseph Wresinski Centrum:

“De maatschappij houdt niet van ons arme mensen en zou willen dat we nooit hadden bestaan. Nu ik deze archieven heb gezien, weet ik dat ze ons nooit zullen kunnen uitwissen.”

ATD Vierde Wereld wil graag de Nationale Comités voor UNESCO in Burkina Faso en Frankrijk bedanken, die dit project hebben gesteund, evenals de vele academici, grassroots actoren en mensen die in armoede leven.

 

Vertaling van het persbericht van ATD Quart Monde international.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina