Volksuniversiteit rond duurzaamheid

Afgelopen zaterdag 29 april kwamen we samen in de Clemenspoort in Gent voor een nieuwe Volksuniversiteit. Het thema was duurzame ontwikkeling.

De wereld en onze samenleving is zich op een snel tempo aan het ontwikkelen. Velen van ons zijn nog opgegroeid met een vaste telefoon en de post als belangrijkste manier om met elkaar in contact te komen. Als je dan ziet dat we een paar tientallen jaren verder bijna allemaal een GSM hebben, chatten, sms-en, gebruik maken van computer en digitale aanmeldingsformulieren… dan kunnen we zeggen dat de wereld snel verandert. Niet alleen op digitaal vlak verandert er veel. We zijn doorheen de jaren zeer afhankelijk geworden van energie. Samen met die afhankelijkheid is ook de prijs van energie gestegen. Heel wat mensen vallen uit de boot als het gaat over betaalbaarheid van energie. Ook de oplossingen die aangeboden worden zijn niet voor iedereen weggelegd. Denk maar aan dure isolatie van woningen of alternatieven voor gas en mazout zoals zonnepanelen,…

We noemen dit vooruitgang. Velen vinden dat deze veranderingen hun leven beter maakt. Vanuit ATD zien we echter dat dat niet altijd zo is. Heel wat mensen vallen uit de boot. Vaak zijn dit mensen die in armoede moeten leven.

We dachten samen na hoe het beter kan. Hoe kan de overheid ervoor zorgen dat ook mensen in armoede mee zijn met nieuwe ontwikkelingen? Hoe kan de overheid ervoor zorgen dat ze niet nog meer in de problemen komen? Hoe kunnen we komen tot oplossingen die duurzaam zijn, op lange termijn, zonder iemand achter te laten?

We gingen dieper in op drie subthema’s: wonen, mobiliteit en digitalisering.

We maakten een minidossier duurzame ontwikkeling op basis van de kennis die we haalden uit deze volksuniversiteit.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina