Volksuniversiteit op 16 december over inkomen, schulden en sparen

Deze keer zullen we het hebben over ‘Inkomen, schulden en sparen’.

Een paar weken geleden waren we aanwezig op een startmoment van Welzijnszorg. Ook zij hadden het op een bepaald moment over inkomen. We hoorden hen spreken over ‘sprokkelinkomen’. Dit wil zeggen dat heel wat uitkeringen eigenlijk niet hoog genoeg zijn. Mensen moeten dan allerlei tegemoetkomingen en beetjes bij elkaar sprokkelen om aan voldoende inkomen te raken.

Wat doe jij om aan een voldoende hoog inkomen te raken zodat je al de rekeningen kan blijven betalen?

Ondanks een inkomen dat voldoende hoog is, maken heel wat mensen schulden. Sommige rekeningen zijn te hoog om met een maandinkomen te betalen. Niet enkel voor mensen in armoede. Denk maar aan mensen die een lening aangaan om een huis of een auto te kopen. Toch is er een verschil. Voor de ene schuld schamen we ons. Over een andere schuld spreken we bijna met trots. De ene schuld is duidelijk de andere niet!

Ben jij al eens beschaamd geweest omdat je iets niet kon betalen? Welk gevoel gaf dit jou?

Ben je al eens trots geweest ondanks dat je schulden hebt moeten maken?

Een onverwachte rekening betekent een flinke hap uit je budget. De samenleving gaat ervan uit dat je hiervoor geld op je spaarrekening hebt staan. Maar dit is niet voor iedereen zo. Als je het moeilijk hebt om rond te komen, dan wordt het zoeken hoe je de rest van de maand door komt. Heel wat mensen in armoede hebben hun eigen manier om op het einde van de maand toch nog wat euro’s over te houden. Ze doen aan ‘schaduw-sparen’. Een voorbeeld hiervan is het bijhouden van leeggoed tot op het einde van de maand, of een rospot (klein-geld potje) die op het einde van de maand wordt leeggemaakt,….

Welke manieren van ‘schaduw-sparen’ kennen jullie nog? Wat is jou laatste redmiddel als je nog wat centen te kort komt om bijvoorbeeld naar de winkel te gaan?

 

De volksuniversiteit is op uitnodiging. Als je geen uitnodiging hebt ontvangen, maar toch wenst te komen, neem dan eerst contact met ons op: contact@atd-vierdewereld.be

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina