Volksuniversiteit op 13 maart

Normaal gezien komen we in februari samen in Oostende en Antwerpen. Omwille van de corona-maatregelen is het niet eenvoudig om een  grote plaats  waar we kunnen samenkomen te vinden. Om die reden is er dit jaar geen regionale volksuniversiteit.

We plannen wel een volksuniversiteit in maart. We hopen  dat we dan misschien weer met een grotere groep  mogen samenkomen. Als dit niet kan, dan weten we dat het lukt om samen na te denken via het computerprogramma Zoom. De volksuniversiteit van december was een positieve ervaring en indien nodig kunnen we terug op die manier samenkomen.

 

Waarover gaat deze volksuniversiteit?

ATD Vierde Wereld brengt mensen samen om armoede te bestrijden.  Om dit echt goed te kunnen doen is het belangrijk dat we goed begrijpen wat armoede is. Zo kan je het probleem ook beter aanpakken. Je kan dan ook beter nagaan of armoede vermindert. Er bestaan heel wat studies van universiteiten die uitleggen wat armoede is. Maar wat denken mensen die ervaring hebben met armoede zelf over armoede? Hoe zouden zij armoede beschrijven ?

In samenwerking met de universiteit van Oxford zette de  internationale beweging ATD Vierde Wereld  een onderzoek op rond de dimensies van armoede. Een dimensie is een aspect, een  bepaalde kant van het probleem. ATD Vierde Wereld vond het belangrijk dat mensen in armoede en hulpverleners mede-onderzoekers konden zijn. Ze stelde aan de Britse universiteit van Oxford voor om samen het onderzoek op te zetten en uit te voeren. Op die manier verzekerde ATD Vierde Wereld zich ervan dat het onderzoek ook veel internationale erkenning zou krijgen.  Zes landen namen deel aan de studie: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk,  Bolivië, Bangladesh, Tanzania en de Verenigde Staten. We maken tijdens de volksuniversiteit van mei kennis met deze studie. Tijdens de volksuniversiteit van maart willen we zelf nadenken over armoede.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina