Steunpunt tot bestrijding van armoede

Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting is de schakel tussen de armoedeverenigingen en het beleid. Zij brengen tweejaarlijks een rapport over armoede uit waar ATD Vierde Wereld aan meewerkt. Hiervoor gebruiken ze de methode Kruising van Kennis.

Het tweejaarlijks verslag 2022 – 2023

Het verslag van 2022-2023 gaat over de monetaire dimensie van armoede. Op basis van bijdrages van middenveldorganisaties, ziekenfondsen, vakbonden, enz. maakt het Steunpunt tot bestrijding van armoede aanbevelingen voor het beleid. Een vijftiental leden van ATD Vierde Wereld, waarvan de meerderheid militanten, komt regelmatig samen om hun ervaringen te delen en zo bij te dragen aan de analyses van het tweejaarlijks verslag. Ze praten onder meer over de indexering die huishoudens met een laag inkomen benadeelt, over koopkracht en het gebrek aan toegang tot grondrechten, over de inkomensdrempel voor het verkrijgen van bepaalde uitkeringen (de alles-of-niets-benadering), over de digitalisering van diverse overheidsdiensten en over het statuut samenwonen.

In december 2023 werd het verslag gepubliceerd. Lees hier het volledig verslag.

Het tweejaarlijks verslag 2020 – 2021

Een vijftiental Franstalige en Nederlandstalige leden (voornamelijk militanten) van ATD Vierde Wereld werkten mee aan het tweejaarlijkse verslag van het Steunpunt tot bestrijding van armoede. Op 20 december 2021, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, werd het verslag gepubliceerd. Ondanks de coronamaatregelen konden alle leden actief deelnemen aan de voorbereidende vergaderingen van het verslag. Het verslag behandelt twee thema’s:

  • Solidariteit: Er werd gekeken naar solidariteit als wederzijdse hulp en de sancties die dat met zich kunnen meebrengen (b.v. statuut samenwonende). Ook solidariteit als institutioneel systeem werd besproken: sommige instituties voeren opdringerige controles uit (b.v. de controle van postbodes op inkomensgarantie voor ouderen (IGO)).
  • Fiscaliteit: De deelnemers, die net als alle burgers belastingplichtigen zijn via indirecte belastingen, wezen op ongelijkheden in de fiscaliteit in België. Zoals bepaalde belastingvoordelen, aftrekposten en belastingontduiking. Ook een reeks maatregelen die de meer vermogende burgers meer bevoordelen (lineaire belastingen zoals de BTW, forfaitaire belastingen zoals de belasting op huisvuilverwerking en vermogen dat niet wordt belast) kwamen aan bod in het verslag.

Samen met andere armoedeverenigingen, ziekenfondsen, vakbonden, de federatie van OCMW’s, enz. maakte het Steunpunt ter bestrijding van armoede aanbevelingen voor het beleid. Een billijker en rechtvaardiger sociale zekerheid, progressieve belastingen, de bestrijding van belastingfraude, een vermogensbelasting en wijzigingen in het statuut samenwonende zijn enkele van de voorstellen die uit het overleg naar voren zijn gekomen.

Lees hier het volledig verslag:

Het tweejaarlijks verslag van 2020 – 2021 over armoede en solidariteit lees je hier.

 

Laatste nieuws

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina