Nieuwe replica van het ‘Anker tegen Armoede’ in Willebroek

Het Anker tegen Armoede en ATD Willebroek: een beetje geschiedenis…

De lokale groep ATD Willebroek werd in de jaren tachtig opgericht door militanten Eduard van Steen en zijn vrouw Melanie De Cock en medestandster Mia Cleymans. Na op meer dan 20 plaatsen te hebben gewoond, vonden ze hun plek in een achterbuurt van Willebroek. Hun twee dochters waren geplaatst en hun zoon was verdronken in het kanaal. Toen ze in Luik woonden werkte Eduard in de koolmijnen. Daar las hij in een Franstalig tijdschrift over ATD Quart Monde en dacht meteen: dit is de Beweging die écht iets kan veranderen aan de armoede in de wereld. Tweemaal kwam hij met de fiets (70 km heen en terug) vanuit Willebroek naar het Vierde Wereldhuis in Brussel om wat geld te geven. De derde keer vroeg hij of ATD ook een beweging in Vlaanderen zou kunnen starten. Medestandster Mia Cleymans was meteen enthousiast. Sinds 1982 neemt de groep van Willebroek deel aan de Volksuniversiteit.

Op 17 oktober 1987 waren Eduard en Melanie getuige van de inhuldiging van de eerste Gedenksteen tegen Armoede in Parijs. In de jaren die volgden werden er over heel de wereld steeds meer replica’s gemaakt. Aan het Europees Parlement werd in 2002 een gedenksteen geplaatst. De stad kende en kent nog steeds veel armoede. Door de fabrieken (die nu gesloten zijn) werden er veel arme Belgen en migranten aangetrokken.  Zo een replica was ook een droom voor de groep van Willebroek: uiteindelijk zou er een komen in het park tegenover de bibliotheek.

Kunstenaar Dirk Cortebeeck was al sinds een paar jaar betrokken bij activiteiten voor 17 oktober, de Dag van Verzet tegen Extreme Armoede. En in 2018 ging hij in dialoog met groep van Willebroek voor een ontwerp van een Anker tegen Armoede. Uit die ontmoetingen haalde hij veel inspiratie. Het Anker dat hij ontwierp is een steen met de eerste letters van het woord “armoede” op, met als boodschap: als armoede niet volledig  uitgeroeid wordt, dan zal het altijd terugkomen. Op de bank aan de steen ligt een plakkaatje met een tekst van Jospeph Wresinski en staat het logo van 17 oktober.

Eind mei 2019 werd het Anker geplaatst en op 17 oktober vindt de officiële inhuldiging plaats.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina