Het verhaal van een engagement: vrijwilliger Vinnie

Vinnie zet zijn fotografieskills in voor het MultiMediaTeam van ATD, dat onder andere instaat voor de redactie van het Vierde Wereldblad.

“De maatschappij waarin we leven, staat veraf van degene die we zouden kunnen hebben. Daarom heb ik me aangesloten bij een organisatie waar ik, hoe klein mijn bijdrage ook is, mee kan bewijzen dat het anders kan. Iedereen ziet dagelijks onrecht, en het ergste is dat we het gewoon zijn gaan  vinden. De makkelijke reflex is dan om passief te zijn, en te zeggen ‘dat is niet mijn probleem’. Of te vervallen in makkelijke vooroordelen waarmee we onszelf overtuigen dat mensen in armoede het zelf gezocht hebben.

Wat ik fijn vind aan de filosofie van ATD, is het besef dat we zelf niet alle kennis in pacht hebben. Ik heb sociologie gestudeerd, waar ik overtuigd raakte van het idee dat de maatschappij maakbaar is, en het allemaal niet zo slecht zou mogen zijn. Maar vaak staar je je dan blind op statistieken of abstracte noties van het concept ‘armoede’. Als je dan werkelijk verhalen hoort van ervaringsdeskundigen, leer je snel dat statistieken het niet gaan oplossen. Integendeel, theorie heeft zijn plaats, maar als we de ervaringen van mensen in armoede zelf negeren, gaat het mis. Alleen door ieders ervaring te respecteren en ervan te leren, kunnen inzichten ontstaan die daadwerkelijk impact kunnen hebben.

We kunnen maar één leven echt kennen, dat van onszelf, en dan nog zijn we meesters in zelfbedrog. Om uit je eigen cocon te treden is er maar één optie: luisteren, kijken, lezen en via alle mogelijke manieren inzicht proberen te verkrijgen in die andere. Eigenlijk zou iedereen zijn autobiografie moeten schrijven en die delen met de rest van de wereld. We zouden ervan schrikken hoe herkenbaar of gelijkaardig we allemaal zijn. Onrecht zou dan geen kans meer hebben. Begrip gaat verandering vooraf.”

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina