Het verhaal van een engagement: volontair Laura

Laura ontdekt als stagiair het voluntariaat. Ze organiseert en neemt deel aan de ontmoetingen van militanten voor het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting. Voor de lokale groep van Charleroi werkt ze met de 12- tot 15-jarige leden. Met hen denkt ze elke maand samen na over het thema van de volksuniversiteit in Wallonië.

“Al op de middelbare school zag ik mezelf niet werken voor grote bedrijven. Mijn eerste twee jaar aan de universiteit zat ik in Toulouse in het Franse equivalent van de Kot-à-Projet’s.[1] Het Franse project verschilt in veel opzichten van het Belgische. Maar ik had de kans om 2 jaar in een buitenwijk van Toulouse te wonen, een heel andere plek dan waar ik ben opgegroeid. Het was een beetje zoals de actie ‘presentie’ bij ATD. We hadden projecten van en voor de buurt en ik hielp een jong meisje van de lagere school met haar huiswerk. Ik heb in die twee jaar veel ontdekt en dat heeft bijgedragen tot het opbouwen van mijn mindset: “doen met, in plaats van doen voor”. Dat is natuurlijk typisch ATD. Maar ook andere waarden waaraan ik veel belang hecht, vind ik terug bij ATD Vierde Wereld: wederzijds respect, welwillendheid, aandacht voor iedereen, ongeacht huidskleur, seksuele geaardheid, religie, enz. In de toekomst zou ik graag helpen de teams en lokale groepen van ATD te verjongen en ze doen de stem laten horen van mensen die in armoede leven, maar ook van vrouwen, jongeren, mensen met een andere afkomst.”

[1] Een Kot-à-projet (KAP) is een vereniging van studenten die samenleven op een kot en zich samen inzetten voor een bepaald vrijwilligersproject.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina