Het verhaal van een engagement: volontair Florent

Volontair zijn betekent dat je de uitdagingen van mensen in armoede in jezelf draagt

Ik weet dat wanneer wij jongeren die op straat leven benaderen, zij moed en hoop vinden die hen helpt om het leven te trotseren. We tonen hen het belang van hun gezin om hen te helpen een uitweg te vinden. We zijn niet de oplossing voor hun problemen; deze jongeren hebben de vrijheid nodig om hun eigen antwoorden te vinden. We zijn trots en voelen ons aangemoedigd wanneer R naar Courtyard of a Hundred Trades komt en ons vertelt: “Ik werk nu om mijn vader te helpen omdat hij niet meer kan werken, ik bouw mijn eigen huis.” We zien dat hij een weg vooruit heeft gevonden.

Anderen helpen betekent hun inspanningen steunen, en samen het beste in hen naar boven halen

Vroeger vroeg ik me af hoe het met M ging, die haar kinderen opvoedde voor de moskee waar ze met hen ging zitten bedelen. Ik vroeg me af of ze echt om hun toekomst gaf. Maar door haar te leren kennen, leerde ik M’s inspanningen anders te zien. Ik zag haar moederlijke kwaliteiten, haar bezorgdheid om het welzijn van haar eigen kinderen en de kinderen van haar gemeenschap.

Lid zijn van het internationaal voluntariaat betekent tijd maken om anderen te helpen: hun inspanningen steunen en samen het beste in hen naar boven halen. Volontair zijn kan zelfs betekenen dat je je eigen familie en vrienden vergeet als je mensen vindt die je nog meer nodig hebben.

Volontair zijn wil ook zeggen dat je de uitdagingen van mensen in armoede in jezelf draagt. Het betekent het geweld waarmee mensen die uitgesloten zijn te maken krijgen aan de kaak stellen. En het betekent de inspanningen die deze mensen leveren prijzen.

Het is ook een levensles die je leert te leven voor jezelf en voor anderen. Het is een manier van leven, een keuze, een vrijheid.

Een dorpsoudste zei dat vrede voor één persoon helemaal geen vrede is; pas als iedereen vrede heeft, is er echte vrede. Om dit te ervaren, moest ik mij ontdoen van de misverstanden van de mensen om mij heen. Mensen begrijpen niet dat het niet mijn doel is om geld te verdienen.

Je tijd aan anderen geven is vrijheid; het is geen vrijheidsberoving, omdat je je nuttig voelt. Bij de ander vind je hoop, want een mens zonder hoop is ten dode opgeschreven. Kiezen voor deze inzet is dus vrijheid, omdat we de keuze uit vrije wil hebben gemaakt. Wanneer je hoop vindt bij anderen, begrijp je wat vrijheid betekent. Het gebeurt zelfs dat wanneer we denken aan de problemen van degenen met wie we een verbintenis zijn aangegaan, we zelf in tranen uitbarsten omdat hun leven bijna het onze is geworden.

Ik heb één grote les geleerd: andere mensen alleen met hun kwaliteiten zien. Iedere mens heeft zijn sterke kanten, ondanks al onze verschillen. En geloven in de positieve kwaliteiten van de ander maakt ons betere mensen. Het zorgt ervoor dat de andere persoon ernaar streeft om zijn beste kwaliteiten waar te maken; en door in de ander te geloven, wordt ieder van ons ook beter.

Een vertaling van:
Florent from Burkina Faso – ATD Fourth World (atd-fourthworld.org)

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina