Guy Malfait en Lieven Boeve over engagement en vertrouwen (podcast)

Foto: Tweespraak

Guy Malfait is volontair bij ATD Vierde Wereld. Lieven Boeve is algemeen directeur van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Beide theoloog en gedreven door hun idealisme en engagement. In de podcast ‘Tweespraak’, een initiatief van communicatiebureau Thinkedge, gaan ze met elkaar in gesprek over hun professionele en privéleven. Een verslag.

Beluister de volledige podcast hier: https://thinkedge.be/podcast/episode-8-lieven-boeve-guy-malfait/ / https://www.listennotes.com/nl/podcasts/tweespraak/episode-8-lieven-boeve-guy-uZ_OMdtCPy5/ of hier: https://apple.co/3niWX4Y / https://spoti.fi/3nhapX5

Wat is de beste investering van maximum 100 euro die je ooit maakte?

Lieven vindt zijn e-reader en een radio met cassetterecorder waarmee hij liedjes opnam zijn beste investeringen. Guy heeft het over poes Cleo die sinds een jaar bij hem woont:

Guy: “Sedert dat dat beestje bij ons is, gaan de helft van de gesprekken aan tafel over onze poes. Cleo heeft zo een plaats ingenomen in ons gezin. Dat doet me denken aan verhalen van mensen in armoede. Voor hen zijn huisdieren ook zo belangrijk. Vroeger dacht ik ook: ze geven het geld aan hun huisdier uit in plaats van dingen die belangrijk zijn. Maar nu snap ik wat ze bedoelen met ‘ik lijd liever zelf honger dan dat mijn hond moet honger lijden’.”

Beluister het volledige fragment hier:

 

Op welke momenten van je leven ben je fier?

Beiden uitten hun trots en dankbaarheid voor hun gezin. Daarnaast ging het over hun engagement: Lieven als directeur van het katholiek onderwijs in Vlaanderen en Guy als armoedewerker. Ook hier vonden ze aansluiting bij elkaar:

Lieven: “Uit mijn doctoraatsonderzoek kwam dat je veel meer leert van iemand die anders denkt dan van iemand die hetzelfde denkt. Begin jaren negentig was dat een nieuw idee. Daarvoor was de idee: als iedereen hetzelfde dacht zouden we allemaal op hetzelfde uitkomen. Eigenlijk is het omgekeerde waar: je leert veel meer van iemand die anders denkt en je leert vooral iets over jezelf. Wat ik sindsdien intellectueel gedaan heb is daar nog altijd op gebaseerd.”

Guy: “Het doet me denken aan wat we met de vierde wereld al een hele tijd aan het doen zijn: Kruising van Kennis. Het samenbrengen van mensen in armoede met professionals en onderzoekers. De bedoeling is om van elkaar te leren vanuit het verschil.”

De coronacrisis en het afstandsonderwijs heeft duidelijk gemaakt dat kinderen uit verschillende startposities vertrekken. Lieven haalde aan dat het bezit van een pc en internet een basisrecht moet zijn zoals het recht op elektriciteit en water dat ook is.

Beluister het volledige fragment hier:

 

 

Hoe zou jij de beleidsmakers wakker schudden: je krijgt 1 slagzin op de voorpagina van een krant, wat zou je daarop zetten?

Als we mensen verantwoordelijkheid en vertrouwen geven doen die de juiste dingen. Iets waar zowel Guy als Lieven helemaal achter staan.

Guy: “Dit schreef de stichter van ATD Vierde Wereld, Joseph Wrésinski: ‘Waar mensen gedoemd zijn in armoede te leven worden de rechten van de mens geschonden. En we zijn verplicht om ons te verenigen om die rechten te doen eerbiedigen’.” Wat hij daarmee aan politici wil zeggen: “Armoedebestrijding gaat niet om gunsten, het gaat om een recht.”

Lieven: “Controle is goed, vertrouwen is beter.” In het onderwijs krijgt controle te veel aandacht.

Guy: “Het woord dat altijd terugkomt in onze gesprekken met mensen in armoede en leerkrachten is vertrouwen. Vertrouwen tussen leerkracht en kind is van essentieel belang.”

Beluister het volledige fragment hier:

 

 

Je hebt de kans om nog één reis te doen in je leven. Wat zou de bestemming zijn?

Lieven kiest voor een reis naar Israël, voor het lelijke en het mooie, voor zijn interesse in de interreligieuze dialoog van 3 grote wereldgodsdiensten. Guy zou terug willen naar de Filippijnen. Met menselijkheid als drijfveer:

Guy: “Ik werkte met mensen die onder een brug leefden in Manilla. Eigenlijk zou ik wel eens willen terugkeren om daar ook echt te gaan wonen. Daar was zoveel menselijkheid dat dat vreemd genoeg een droombestemming zou zijn voor mij”

Beluister het volledige fragment hier:

 

Wat is je ultieme guilty pleasure?

Guy vertelt over zijn jeugd en zijn droom om ooit eens met een tractor te rijden.

Beluister het volledige fragment hier:

 

De podcast gaat vervolgens nog verder in op het favoriete moment van de week, wat ze nooit over zichzelf vertellen en het allermooiste compliment dat ze ooit hebben gekregen.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina