Gezinnen in armoede, getroffen door de overstromingen, hebben nood aan duurzame solidariteit

In 2015 verscheen een nieuwsbrief van de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld met de titel: 10 jaar na Katrina: de storm gaat niet liggen.

“Op 29 augustus 2005 verwoestte de orkaan Katrina de zuidkust van de Verenigde Staten en New Orleans. Bijna 2.000 mensen kwamen om, tienduizenden gezinnen werden dakloos. Tien jaar later leven duizenden gezinnen nog steeds in erbarmelijke omstandigheden. Zij voelen zich in de steek gelaten (….) In de maanden na de verwoesting van de Golfkust, reisden leden van ATD Vierde Wereld door het zuiden van de Verenigde Staten. Door contact op te nemen met ontheemde gezinnen in 7 zuidelijke staten, bouwden ze opnieuw een ondersteunend netwerk uit.”

België: we zijn ambitieus én bezorgd

Noord-Europa, en vooral ons land, werden half juli getroffen door catastrofale overstromingen. De leden van onze plaatselijke teams in Luik en Verviers kennen mensen die getroffen werden. Zij vertellen ons over de uitdaging waar ze voor staan: hoe kunnen we voorkomen dat men de meest kwetsbare gezinnen in de steek laat? Hoe brengen we een duurzame solidariteit tot stand?

Onze ambitie is om banden te smeden en op weg te gaan met de meest geïsoleerde gezinnen. Lopen zij, net zoals de gezinnen in New Orleans, het grootste gevaar om na deze ramp te worden vergeten? Zoals toen de Belgische overheid op het hoogtepunt van de pandemie iedereen aanraadde zoveel mogelijk thuis te blijven en zo de daklozen vergat?

Momenteel vragen wij aan onze leden contact op te nemen met gezinnen die ze kennen en die door de ramp getroffen werden, hen te bezoeken, of een boodschap van steun te sturen. Het is belangrijk dat deze gezinnen weten dat ze niet in de steek worden gelaten.

Wij delen een bezorgdheid: Mensen die reeds vóór de overstromingen in grote moeilijkheden leefden, worden nu met nog grotere problemen geconfronteerd. Veel gezinnen in armoede hebben niet de nodige verzekeringen of spaargeld om op terug te vallen. Voor mensen met een laag inkomen vragen wij om te voorzien in een niet-terugvorderbaar voorschot, noodhulp dat het ook voor hen mogelijk maakt in de meest dringende behoeften te kunnen voorzien. Het Rampenfonds moet kunnen optreden om alle niet-verzekerde slachtoffers van rampen, met een laag inkomen, te vergoeden, ongeacht de aard van hun inkomen. Een duidelijk standpunt van de overheid kan enige zekerheid bieden aan iedereen die vandaag in totale onzekerheid leeft.

Aanpak op lange termijn

De golf van solidariteit is hartverwarmend en onmisbaar. Er is wederzijdse hulp in overvloed, zowel onder buren als op een breder niveau. Maar als deze dynamiek niet wordt volgehouden, lopen de armste slachtoffers het risico onzichtbaar en vergeten te worden, en verslechtert hun situatie. Families die gedwongen zijn hun hele leven in de storm te overleven, hebben een engagement op lange termijn nodig. Dit is de enige manier om opnieuw bruggen te slaan en vertrouwensbanden te smeden.

De Beweging kiest voor langdurig engagement om deze vraag te beantwoorden, nu, na deze catastrofale overstromingen nog meer dan ooit. Doe mee, steun ons zodat wij deze langdurige aanwezigheid bij mensen en gezinnen in extreme armoede kunnen garanderen.

Guy Malfait voor het Nationaal team

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina