Gespreksavond: een eerlijk en solidair loon? (verslag)

Op maandagavond 27 februari kwamen we met leden en sympathisanten samen in het Wereldcafé in Leuven. Onderwerp van de gespreksavond? Een eerlijk en solidair loon – het gangbare verloningssysteem omdenken in gesprek met ATD Vierde Wereld.

We startten de avond met een kennismakingsronde en gingen dan meteen aan de slag via een interactief beweegdebat rond enkele stellingen. Het zorgde voor een open en eerlijke dialoog. Enkele voorbeelden:

  • Praten over hoeveel ik verdien vind ik: 1.eng, 2. dient tot niets, 3 ongepast, 4. deugddoend, 5. noodzakelijk.
  • Een variërende hoogte van loon is een goed middel om waardering uit te drukken voor het werk van een persoon: ja of nee?
  • Een zelfde loon, wist de ongelijkheden tussen mensen uit: ja of nee?

Daarna gaven volontairs Katia en Vanessa een uitgebreide toelichting rond het internationaal voluntariaat van ATD Vierde Wereld. Ze vertelden hun verhaal en motivatie, het ontstaan van salarisdeling onder volontairs en hoe er bij ATD Vierde Wereld in België geëxperimenteerd wordt met dat systeem.

Hieruit ontstond een boeiend en interactief gesprek rond verloningssystemen in het algemeen, vanuit ieders economisch denken, vakgebied en interesse.

“Het voluntariaat zou best wat meer jullie ‘handelsmerk’ mogen zijn, want ik denk dat geen enkele andere armoede-organisatie zo ver gaat. Jullie zetten aan tot nadenken over andere vormen van loondeling.”

“Het principe is fantastisch, en ik voel in het voluntariaat ook de gemeenschap, een broederlijkheid.”

Alle deelnemers gingen geïnspireerd terug naar huis. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina