Europese Volksuniversiteit 2016

Op 19 en 20 december organiseerde de beweging ATD Vierde Wereld een Europese Volksuniversiteit in het Europees Parlement in Brussel (Europees Economisch en Sociaal Comité). We waren met een 90-tal deelnemers uit verschillende Europese landen: Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië en België.

We werkten rond volgende thema’s:

Een wettelijk bestaan hebben daar waar je verblijft in Europa
We hoorden van Jan uit Nederland dat hij op een bepaald moment een spookburger werd. Hij werd dakloos en de gemeente verwees hem naar een camping. Dat was geen geldig adres en hij mocht er niet permanent wonen. Hij verloor daardoor ook zijn job. Hij herinnert zich nog levendig dat hij voor de gemeente-ambtenaren stond en ze hem zeiden “je bestaat niet”. Hij stond nergens meer ingeschreven. Het duurde verschillende jaren voor hij weer zijn papieren in orde had.
We stonden ook stil bij het leven van vluchtelingen. Zij wonen hier jaren zonder te weten of ze hier mogen blijven. Leven met die onzekerheid is moeilijk.
Wachten of je asiel krijgt, niet meer in orde zijn met je papieren en niet meer bestaan is mentaal heel zwaar. Als alles in orde is, word je vaak nooit meer de oude.

Een waardig inkomen
We hoorden van veel deelnemers dat de huurprijzen en de vaste kosten verbonden aan je woonsituatie (elektriciteit, verwarming, water) zo hoog zijn dat er van de minimum inkomens bijna niets meer overblijft om te leven.
Er zijn ook heel wat problemen als mensen samenwonen, bijvoorbeeld: Als je meerderjarige zoon of dochter gaat werken, zakt je vervanginsinkomen of je verliest je huursubsidie. Als 2 mensen met een vervangingsinkomen samenwonen hebben ze minder dan als ze alleen wonen. Als je een dakloze een tijd onderdak geeft, loop je het risico dat je als samenwonende wordt gezien.
We kwamen tot voorstellen om die situaties aan te pakken. We willen die nog verder goed uitwerken. Daarna bezorgen we die aan de Europese politici.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina