Een rode kaart voor de hervorming van de juridische bijstand

Het Grondwettelijk Hof geeft een rode kaart aan de hervorming van de juridische bijstand

Op donderdag 21 juni besliste het Grondwettelijk Hof om de wet over de hervorming van de juridische bijstand te annuleren. Deze wet houdt in dat mensen die beroep willen doen op juridisch bijstand, een forfaitaire bijdrage moeten betalen aan hun pro deo-advocaat. Dit bedrag kan oplopen tot 50 euro. ATD Vierde Wereld vocht samen met verschillende andere verenigingen deze wet aan bij het Grondwettelijk Hof.

 

Hervorming juridische bijstand door de Overheid

De Overheid voerde de hervorming door omdat volgens haar mensen veelvuldig misbruik maakten van het systeem.  Deze forfaitaire bijdrage moet de rechtzoekende aansporen om twee keer na te denken voor het opstarten van een procedure.

 

Juridische onderconsumptie

Onzin, reageerden de verschillende organisaties. Geen enkele statistiek wijst op een juridische overconsumptie. Het is juist het tegenovergestelde: meer dan anderen hebben mensen in armoede het moeilijk om hun rechten op te doen gelden. In werkelijkheid is er een onderconsumptie door de ingewikkelde procedures en het verloop van het rechtssysteem.

 

Hoe kwam het Grondwettelijk Hof tot deze beslissing?

Het Grondwettelijk Hof haalde eerst artikel 23 van de Grondwet aan. Volgens artikel 23 heeft iedereen recht op een menswaardig leven.  Dit houdt in het recht op juridische bijstand. Vervolgens richtte het Hof zijn pijlen op de argumentatie van de Overheid die het bedrag van 50 euro als een bescheiden of symbolische bijdrage beschouwt. Het Grondwettelijk Hof: “Het bedrag kan aanzienlijk worden geacht voor de rechtzoekenden die vallen onder de kosteloze juridische bijstand en die, per hypothese, slechts over weinig bestaansmiddelen beschikken.”

Als de Rode Duivels een match winnen, is dat een overwinning voor België.
Als het Grondwettelijk Hof zo’n beslissing neemt, is dat een overwinning voor de democratie.

Georges de Kerchove

Meer info over de beslissing vind je in dit artikel van de Knack.

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina