Een plek die je ‘thuis’ kan noemen – Black Lives Matter

Nieuws uit de Verenigde Staten:

Een plek die je ‘thuis’ kan noemen

In New York belanden steeds meer mensen op straat door het tekort aan betaalbare huurwoningen. Elke nacht slapen meer dan 62.000 mannen, vrouwen en kinderen in opvangcentra. ATD Fourth World USA wil militanten met ervaring van dakloosheid een forum geven waar ze een stem krijgen en hun zorgen kunnen uiten over opvangcentra, slechte behuizing, maar ook over hun dagelijkse strijd met discriminatie en armoede.

ATD Fourth World nam deel aan de commissie voor Sociale Ontwikkeling van de Verenigde Naties. Ook op lokaal niveau laat ATD Fourth World van zich horen door deel te nemen aan de hoorzittingen van de gemeenteraad van New York. De verkozenen stelden al vast dat één allesomvattende oplossing niet bestaat. Bijkomend wordt meer ingezet op het voorkomen van dakloosheid door ervoor te zorgen dat huurders met een heel laag inkomen hun rechten kennen en toegang krijgen tot gratis juridisch advies. Op die manier zijn ze beter gewapend en kan uithuiszetting vaker voorkomen worden. Ondertussen zet ATD Fourth World het werk verder, laat de stem van daklozen horen en pleit mee voor een thuis voor iedereen.

Ook in Vlaanderen kunnen 3 op de 10 privéhuurders geen menswaardig leven leiden omdat hun woning te duur of ongezond is. ATD Vierde Wereld Vlaanderen strijdt mee voor het recht op wonen en is aangesloten bij ‘de Woonzaak’, een initiatief van het Vlaams Huurdersplatform, het Netwerk tegen Armoede, Welzijnszorg, Feantsa en Samenlevingsopbouw vzw.

Black Lives Matter

Elke mens is evenveel waard. Dat is de grond waarin ATD Vierde Wereld geworteld is: All Together for Dignity – Allen samen voor Waardigheid. Racisme, onder welke vorm ook, verwerpen we.

Uit de verklaring van ATD Fourth World USA, bij de dood van Georg Floyd:  

We zijn nederig, geïnspireerd en ontroerd door de vele krachtige stemmen die opkomen en eisen dat de dood van George Floyd onze samenleving verandert. Meer mensen luisteren eindelijk naar de stemmen die al generaties lang deze alarmbellen doen rinkelen; meer mensen beseffen eindelijk dat wanneer we het leven en de vrijheid aan sommigen ontzeggen, we het aan iedereen ontzeggen; meer mensen zijn eindelijk bereid om een standpunt in te nemen. Misschien ligt vrede en rechtvaardigheid voor het eerst echt binnen ons bereik.

Susie Devins, volontair van ATD Vierde Wereld, voegt eraan toe:

De moord op Floyd komt midden een pandemie die, voor iedereen die er zich nog niet bewust van was, in één keer de enorme ongelijkheden in de Amerikaanse samenleving aan het licht bracht. We hebben hierover nagedacht en gepraat. We weten wat er moet veranderen. We weten wie het meest kwetsbaar is voor Covid 19 en waarom, of het nu gaat om gezondheid, huisvesting, onderwijs, fatsoenlijk werk of het strafrechtelijk systeem. We weten dat alle mensen die het juk ervaren van  generatiearmoede, de hele tijd op een strak koord lopen zonder vangnet.

Halve maatregelen volstaan niet. We moeten goed denken, groot denken en radicaal denken. We zijn radeloos en boos, maar we zijn niet machteloos.

 

Marte Lorent

0
    0
    Je winkelmand
    Your cart is emptyNaar vorige pagina