Tekening : Libanon, 2021 © Hélène Perdereau / ATD Vierde Wereld
“Beitouna”, een vereniging die is opgericht door bewoners van Nabaa, Beiroet, viert de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede, organiseert een straatbibliotheek, ontmoetingen tussen ouders, en richtte een coöperatie op.
De coöperatie
De coöperatie werd opgericht in 2006, toen het land te maken kreeg met een toevloed van vluchtelingen uit Zuid-Libanon. Verschillende Libanese families vestigden zich in de buurt en vormden een comité.
Zij vroegen zich af wat zij moesten doen om niet alleen hulp te ontvangen en te herverdelen, maar ook om actief te participeren. Zo is de coöperatie begonnen, via een kleine geldbijdrage van de gezinnen.
Het principe is om producten aan te kopen en daarna te verkopen tegen -30%. De coöperatie wordt beheerd door 4 vrouwen uit de buurt, die schoonmaken, de producten schikken en de inkopen doen. Samen met de andere gezinnen beslissen zij of de winkel al dan niet open gaat en welke soorten producten er worden aangekocht. Alle vrouwen werken op vrijwillige basis mee.
“We hebben de coöperatie bij de revolutie van 2019 moeten stopzetten, omdat alles erg duur werd en we geen producten meer konden kopen,” zegt Maya, een lid van de vereniging. “Tijdens de coronacrisis kregen we veel signalen dat het nodig was om opnieuw te starten.”
De krachten bundelen met anderen
De coöperatie sloot zich aan bij een recyclage-actie in Beiroet, gelanceerd door een geëngageerde artiest op Instagram “Hayat Nazer”: lege flessen inruilen voor waardebonnen. De gezinnen zamelden 200 flessen in, wat overeenkomt met 4 waardebonnen. Hiermee kon een kleine voorraad worden aangelegd. Sommige vrienden van Beitouna deden ook een gift.
In het begin waren er niet veel gezinnen, omdat er na de explosie en in het begin van de lockdown veel voedselpakketten waren uitgedeeld. Maar al snel moesten de gezinnen hun toevlucht nemen tot de coöperatie, die een duurzamere oplossing blijft, ook al kunnen zij door de crisis hun bijdragen niet betalen.
Sinds de heropening zijn 35 gezinnen ingeschreven. Het plan is om 3 dagen per week open te gaan en meer gezinnen te verwelkomen omdat er meer behoeften en moeilijkheden zijn.
“Deze coöperatie laat ons in onze waardigheid omdat we de dingen nemen die we zelf willen en ervoor betalen. Als we meedoen, voelen we ons gerespecteerd, we bestaan.”
bron: atd-quartmonde.org
In het Vierde Wereldblad van december 2015 kan je nog een ander artikel lezen over Beitouna.