17 oktober 2021-34ste Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede

Samen aan de toekomst bouwen: extreme armoede uitroeien met respect voor iedereen en onze planeet

Hieronder vinden jullie een overzicht van de activiteiten die gepland staan. Dit overzicht wordt regelmatig aangevuld.

Aalst – zaterdag 16 oktober

“Als je in armoede leeft, is uitsluiting dagelijkse kost”

15-16u30, Grote Markt, Aalst

De meesten van ons ervaren in hun leven wel eens dat ze ergens niet bij horen of niet gehoord worden.  Voor mensen in armoede is dit dagelijkse kost. In Aalst gaat dit over meer dan 3000 gezinnen.

Armoede is niet kunnen doen wat voor anderen heel vanzelfsprekend is, niet dezelfde keuzes hebben.  Volwaardig deel kunnen uitmaken van de samenleving en keuzevrijheid hebben, dat willen we nochtans allemaal!  Daarom ook is participatie dit jaar het thema van de Werelddag van Verzet tegen Armoede.

Gelijkwaardige dialoog met mensen in armoede is dé sleutel naar échte oplossingen tegen armoede.

Iederéén kan mee verschil maken: als beleidsmaker kan je werken aan maatregelen die mensen écht vooruithelpen door te luisteren naar de ervaringskennis van hen die elke dag in armoede leven.  Als directeur, hulpverlener, vrijetijdsaanbieder, dokter, dienstverlener,… door te zoeken hoe je toegankelijk kan zijn voor iedereen.   Ook als buur, klasgenoot, collega,… kan je verschil maken door elkaar als mens te zien en open met elkaar te spreken. Daaruit groeien nieuwe inzichten en solidariteit.

Georganiseerd door: Werkgroep Stop de Armoede

Meer info: Facebook Stop De Armoede, website: www.stopdearmoede.welzijn.net

 

Aalter – vrijdag 15 oktober

Filmvertoning “I, Daniel Blake” van Ken Loach

Start om 19:30 in het Auditorium, Europalaan 22. Filmvoorstelling gevolgd door nabespreking/ getuigenissen van mensen in armoede aangesloten bij de Toevlucht.

Meer info: contact@atd-vierdewereld.be

 

Avelgem – donderdag 14 oktober

Vertoning kortfilm “Take Good Care of My Baby”. Na de filmvoorstelling gaan we met elkaar in gesprek – met aanwezigheid van enkele acteurs uit de film – over solidariteit, vooroordelen, empathie en kansarmoede. Want kansarmoede kan iedereen overkomen. Kwetsbare situaties treffen heel veel mensen vroeg of laat in het leven.

Start om 19:30 in het Gemeenschapscentrum Spikkerelle, Scheldelaan 6, 8580 Avelgem

Georganiseerd door: de Avelgemse Medestandersgroep ‘Samen voor waardigheid‘, ATD Vierde Wereld en Avansa Mid- en Zuidwest, in samenwerking met de Gemeente Avelgem.

Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht. Meer info en inschrijven via de website van Avansa. Of scan de QR code hieronder:

 

Brugge -zaterdag 16 oktober

“Hoog tijd voor kwaliteit.”

Van 17 tot 19 uur in de Magdalenakerk – YOT Stalijzerstraat 19 .

We werken rond thema Recht op kwaliteit: zowel de hulpverlening als de gewone dingen in het leven moeten kwaliteitsvol zijn. We willen ook aandacht geven voor de dingen die verloren zijn gegaan omwille van coronatijd en ruimte maken om er een plaats aan te geven .

Inleiding thema door Dalila Hermans – keuze uit werkwinkels rond het thema – participatiemoment – receptie.

Georganiseerd door:  Amnesty-Brugge, ATD-Brugge, Beweging.net, CAW Noord-West-Vlaanderen, CM, De Kantel, Diaconie, Inloophuis ‘t Sas, Integraal, Oarm in oarme, Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen, Ûze Plekke, Viva-Svv, VormingpusBrugge, vzw Wieder

Meer info: Jo Dhaenens, jodhaenens@telenet.be

 

Brussel- zondag 17 oktober

Vanaf 13u op de Brandhoutkaai (vlakbij het Sint-Katelijneplein)

13-17u: ateliers en debatten

17u: getuigenissen van militanten

18u: maaltijd

19u: lantaarnwandeling

Meer info volgt nog.

 

Hasselt

Woensdag 13 oktober – tijdstip en locatie nog te bepalen

Boekvoorstelling “Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger“. Je hoeft het boek niet gelezen te hebben om deel te nemen.

Georganiseerd door: Siloam en UCM

Meer info rond de boekvoorstelling en inschrijving: sabinemeyers@hotmail.com

 

Zaterdag 16 oktober

Meer details over plaats en uur volgen nog.

Wake voor 4 door ons gekende en gedocumenteerd overleden dak/thuislozen

Georganiseerd door: ATD Vierde Wereld, de UMB (Universiteit voor Maatschappelijk Belang) en de Trawanten.

 

 

Oostende – 17 oktober

Samenkomst op zondag 17/10 met mensen in armoede van BMLIK-O, ATD Vierde Wereld en Samen Divers voor een herdenkingsmoment, hoogstwaarschijnlijk in inloopcentrum Kwiedam.

Portretten: Tijdstip en locaties nog te bepalen.

Er zullen portretten worden gemaakt. De portretten stellen Oostendenaars voor die in armoede leven. Verweven door de portretten staan  getuigenissen over uitsluiting. Bij elk portret legt een QR-code de link naar de volledige getuigenissen en naar achtergrondinfo bij 17 oktober.

 

Willebroek – 17 oktober (onder voorbehoud)

Infomarktje aan het Anker tegen armoede (Brouwershof): uitleg over 17 oktober Werelddag van Verzet tegen Armoede en de verschillende activiteiten in Willebroek (Tapori en Tapori-moeders, Leentuinen en Straatbibliotheek en ATD celvergaderingen).

ATD Vierde Wereldgroepen werken mee aan deze initiatieven.

Meer wereldwijd: www.overcomingpoverty.org